Poraba električne energije v letu koronavirusa

Daljnovod

Tako kot praktično na vse, je pandemija koronavirusa vplivala tudi na področje energetike. Kako?

Proizvodnja električne energije približno taka kot v istem obdobju prejšnjega leta

Mesečna proizvodnja električne energije v elektrarnah je bila v prvi polovici 2020 kljub oteženim razmeram zaradi covida-19 približno enaka ali nekoliko nižja kot v prejšnjem letu. Najnižja je bila v februarju in aprilu, ko je bilo proizvedenih po manj kot 1.100 GWh, najvišja pa v juniju, ko je bilo proizvedenih 1.376 GWh električne energije. V maju 2020 pa je bil upad glede na prejšnje leto največji (za 12 %).

Skupna poraba električne energije manjša

Skupna poraba električne energije je bila v prvi polovici 2020 najvišja v januarju, ko je bilo porabljenih 1.329 GWh, najnižja pa v aprilu, ko je bilo porabljenih 989 GWh električne energije. Drugače pa je bila v vsakem od prvih šestih mesecev, razen v februarju, nižja kot v istih mesecih prejšnjega leta (zelo verjetno tudi zaradi zmanjšanega obsega dela v industriji, storitvah in drugih dejavnostih zaradi epidemije covida-19). Upad je bil v 2020 največji v aprilu, ko je bila poraba za 15 % manjša kot v aprilu 2019.

Poraba energije v gospodinjstvih večja

Poraba električne energije v gospodinjstvih je bila v prvih šestih mesecih 2020 najvišja v januarju, ko je bilo porabljenih 361 GWh. Drugače je bila poraba električne energije v gospodinjstvih v vseh mesecih, razen v maju, višja kot v istem obdobju prejšnjega leta. Razlika med mesečno porabo v 2020 glede na 2019 je bila največja v marcu, ko je bila za 9 % višja kot v marcu 2019. Večja poraba električne energije v gospodinjstvih v tem obdobju leta 2020 v primerjavi z letom 2019 je bila lahko posledica spremenjenih razmer, ki jih je povzročila bolezen covid-19, saj je v tem času več ljudi iz različnih razlogov ostajalo doma (npr. zaradi dela od doma, čakanja na delo, zaradi zaprtja šol).

S spleta

LEAVE A REPLY

Please enter your name here
Please enter your comment!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.