Poraba električne energije v letu koronavirusa

Tako kot praktično na vse, je pandemija koronavirusa vplivala tudi na področje energetike. Kako?

Proizvodnja električne energije približno taka kot v istem obdobju prejšnjega leta

Mesečna proizvodnja električne energije v elektrarnah je bila v prvi polovici 2020 kljub oteženim razmeram zaradi covida-19 približno enaka ali nekoliko nižja kot v prejšnjem letu. Najnižja je bila v februarju in aprilu, ko je bilo proizvedenih po manj kot 1.100 GWh, najvišja pa v juniju, ko je bilo proizvedenih 1.376 GWh električne energije. V maju 2020 pa je bil upad glede na prejšnje leto največji (za 12 %).

Skupna poraba električne energije manjša

Skupna poraba električne energije je bila v prvi polovici 2020 najvišja v januarju, ko je bilo porabljenih 1.329 GWh, najnižja pa v aprilu, ko je bilo porabljenih 989 GWh električne energije. Drugače pa je bila v vsakem od prvih šestih mesecev, razen v februarju, nižja kot v istih mesecih prejšnjega leta (zelo verjetno tudi zaradi zmanjšanega obsega dela v industriji, storitvah in drugih dejavnostih zaradi epidemije covida-19). Upad je bil v 2020 največji v aprilu, ko je bila poraba za 15 % manjša kot v aprilu 2019.

Poraba energije v gospodinjstvih večja

Poraba električne energije v gospodinjstvih je bila v prvih šestih mesecih 2020 najvišja v januarju, ko je bilo porabljenih 361 GWh. Drugače je bila poraba električne energije v gospodinjstvih v vseh mesecih, razen v maju, višja kot v istem obdobju prejšnjega leta. Razlika med mesečno porabo v 2020 glede na 2019 je bila največja v marcu, ko je bila za 9 % višja kot v marcu 2019. Večja poraba električne energije v gospodinjstvih v tem obdobju leta 2020 v primerjavi z letom 2019 je bila lahko posledica spremenjenih razmer, ki jih je povzročila bolezen covid-19, saj je v tem času več ljudi iz različnih razlogov ostajalo doma (npr. zaradi dela od doma, čakanja na delo, zaradi zaprtja šol).

VIRSURS
Prejšnji članekSlovenci varčujejo enako ali boljše kot ostale evropske države
Naslednji članekAli lahko uporabljam med, tudi po tem, ko kristalizira?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.