Polovica električne energije v Keniji bo pridobljena s pomočjo sonca

Kenija je pred kratkim napovedala ambiciozen načrt za izgradnjo devetih sončnih elektrarn vrednih 1,2 milijarde ameriških dolarjev (oziroma 886 milijonov evrov), z namenom, da bodo te zagotovile polovico potreb po električni energiji v državi.

Sončne elektrarne naj bi bile zgrajene do leta 2016, takrat pa naj bi se tudi uresničil cilj kenijske vlade – da bi polovico vseh električnih potreb v državi zadovoljili s sončno energijo. Od celotne vrednosti investicije je država je zagotovila polovico sredstev za izgradnjo elektrarne, ostalo polovico pa so zagotovili zasebni investitorji. Gradnja se bo začela še to leto in se bo, če bo šlo vse po načrtih, zaključila leta 2016.


Cliff Owiti, višji skrbnik pri Kenijskem energijskem združenju za obnovljivo energijo, je razložil, kako je sončna energija primerljiva z ostalimi alternativnimi viri energije: “Stroški povezani s hidroenergijo so zelo visoki, če upoštevamo vpliv nizkega vodostaja v jezovih hidroelektrarn. Z vlaganjem v izkoriščanje sončne energije pa bomo lahko dosegli bistveno zmanjšanje števila izpadov dobave električne energije in drastično zmanjšanje stroška električne energije v Keniji.” Po mnenju profesorja ekonomije na Univerzi v Nairobiju Germana Mwabu-ja bi se stroški električne energije lahko zmanjšali za kar 80 odstotkov.  


Kenija je uvrščena na 22. mesto v Afriki po količini ustvarjene in je 46. na svetu po proizvodnji električne energije iz sončne energije. Vendar bi z novim projektom v naslednjih štirih letih lahko dosegla tretje mesto na svetu po proizvedeni električni energiji s pomočjo sonca.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.