Oman se že pripravlja na novo energijsko obdobje brez nafte

Sultanat v državi Oman je začel z gradnjo največjega vetrnega polja v tej državi. Projekt ima za cilj postavitev 50 megavatno vetrno polje, ki bo vredno 125 milijonov dolarjev oziroma 98 milijonov evrov.

Denar za izvedbo projekta bosta prispevala podjetje Masdar – energijsko podjetje iz Abu Dabija, ki se ukvarja z obnovljivimi viri energije ter RAECO – eno glavnih energijskih podjetij v državi Oman.

Ocenjuje se, da bo novo vetrno polje proizvedlo dovolj električne energije za napajanje 16.000 domov in da se bodo na ta način zmanjšali izpust ogljikovega dioksida za 110.000 ton letno. Te podatki pa vsekakor pomenijo, da bodo tudi naftne arabske države enkrat v prihodnosti prešle na obnovljive vire energije. 

Novo vetrno polje bo sestavljeno iz 25-ih vetrnih turbin, gradnja pa se bo začela v zadnjem četrtletju leta 2015. Predsednik uprave RAECO, Eng Hamed al Magdheri, pravi da bo: “Ta projekt bo prinesel znatne gospodarske koristi. Ko bo končan, bo vetrna energija pokrivala polovico potreb po energiji v regiji Dhofar v zimskem času. Prav tako bo ta projekt zmanjšal našo odvisnost od tradicionalnih oblik energije, kot sta plin in nafta.”

Dr. Sultan Ahmed Al Jaber, predsednik družbe Masdar, pa je izjavil: “Projekt vetrnega polja v državi Oman je odličen primer, kako lahko čista energija poda zanesljiv vir energije in izboljša varnost oskrbe z energijo, hkrati pa podpira prehod v prihodnost z nizkimi emisijami ogljika ter tako varuje naše okolje.”

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.