Mongolski nomadi pridobivajo električno energijo s pomočjo prenosnih sončnih elektrarn

Mongolija ima vsako leto približno 250 sončnih dni, zaradi česar je potencial za pridobivanje energije iz sonca ogromen, a na žalost povsem neizkoriščen. Vendar se namerava to kmalu spremeniti. Nova vlada si je namreč zastavila cilj, v čim več nomadskih domov pripeljati prenosne sončne elektrarne.

Mongolija je izredno neenakomerno in redko poseljena, zaradi česar električno omrežje v državi ni dostopno vsem. Večina nomadskih domov tako sploh ni imela dostopa do električne energije. Vendar pa se je to korenito spremenilo v času nove vlade, ki si prizadeva v vsako nomadsko družino, ki živi v osamljenem višavju, oskrbeti z električno energijo. Tako ima po zaslugi nove vladne iniciative dostop do električne energije že 70 odstotkov domov. Glede na to, da v Mongoliji približno 2,8 milijona ljudi živi na nomadski način, je to izjemen dosežek.


In kakšna je rešitev? Namestitev sončne elektrarne v vsako nomadsko hišico. Tako lahko vsaka družina sama pridobiva svojo električno energijo na enostaven in cenovno dostopen način. Električna energija prinesla velike spremembe v načinu življenja teh nomadskih družin. Hrano lahko sedaj shranjujejo v hladilnikih, uporabljajo mobilne telefone in gledajo televizijo ter poslušajo radio. Velik vpliv na njihovo življenje ima tudi dejstvo, da lahko poslušajo vremenske napovedi, ki so bistvene za njihov pastirski način življenja. Z uporabo mobilnih telefonov lahko kadarkoli pokličejo na pomoč in tako se je rešilo že marsikatero življenje.

Z uporabo elektrike bodo veliko pridobili tudi nomadski otroci, ki hodijo v šolo. Ti bodo lahko sporočili šoli odsotnost od pouka, ob domači razsvetljavi pa bodo lažje delali domače naloge.


Zanimivo je, kako lahko sodobna tehnologija spremeni življenje ljudem, ki so prej živeli brez tako osnovnega elementa za življenje – električne energije. Dar, ki je nam ostalim dan, pa se tega niti ne zavedamo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.