Majhna vetrna turbina zbira energijo s premikanjem rok med sprehajanjem

Znanstveniki so zasnovali majhno vetrno turbino, ki lahko zbira energijo iz vetriča, ki se ustvari, medtem ko hodimo. Ste si kot otrok kdaj podrgnili balon po vaših laseh? Ste slišali statično elektriko in opazili, da so se lasje dvignili? To energijo, ki je nastala s kontaktom in ločitvijo dveh materialov, lahko skladiščimo in uporabimo, pravijo znanstveniki.

Cenovno ugodno proizvajanje energije

Raziskovalci na Kitajskem upajo, da naprava lahko ustvari trajnostno energijo na učinkovit in cenovno dostopen način. Napravo je treba le namestiti na sprehajalčevo roko, premikanje zraka, ki se ustvari s hojo in s tem povezano mahajočo roko, pa je dovolj, da se ustvari energija.

»Naš cilj je rešiti težave, ki jih tradicionalne vetrne turbine ne morejo,« pravi vodilni avtor dr. Ya Yang iz Inštituta za nanoenergijo in nanosisteme v Pekingu. »Za razliko od vetrnih turbin, ki uporabljajo tuljave in magnete, pri čemer so stroški fiksni, lahko mi izberemo cenovno nižje materiale za našo napravo«.

Majhna, ampak učinkovita naprava

Naprava je sestavljena iz dve plastičnih trakov v tubi, ki plapolata ob premikanju zraka. Nežen vetrič s hitrostjo 1,6 metrov na sekundo je dovolj, da se naprava zažene, najbolj pa deluje pri hitrosti, ki trakovoma zagotavlja sinhrono plapolanje, kar je pri hitrosti med 4 in 8 m/s.

Video shows how triboelectric nanogenerator is applicable in outdoor environment

Naprava se zdi kot nežna in zanesljiva metoda zbiranja majhne količine energije, ki bi jo lahko nato uporabili pri napajanju oddaljenih senzorjev, varnostnih kamer ali celo vremenskih postaj na težko dostopnih mestih, pravi Richard Cochrane, izredni profesor obnovljive energije na Univerzi v Exetru, ki sicer ni bil vpleten v študijo.

Inovativna tehnologija

»Ta inovacija sicer ne bo zamenjala velikih turbin, vendar opažamo vse večje število tovrstne tehnologije, ki je uporabljena za zbiranje energije … s tem se zbira energija na krajih, kjer je sicer dokaj težko zagotoviti elektriko.«

Do zdaj je napravi uspelo napajati 100 luči LED in temperaturne senzorje, pravijo ustvarjalci. Obenem ima visoko učinkovitost pretvorbe vetra v energijo. Zanimivo bo videti, kako dolgo zdržijo materiali, glede na to, da stalno plahutajo v vetru.

Kako bo tehnologija prenesla led, dež, prah in slan veter, ki pride z morja? To zaenkrat predstavlja težavo tradicionalnim turbinam, tako da bo zanimivo videti, kako se odreže ta naprava. Ustvarjalci upajo, da jo bodo lahko povezali z manjšimi elektronskimi napravami, kot so telefoni, da bi s tem zagotovili trajnostno električno energijo. Sčasoma želijo napravo narediti bolj primerno tradicionalnim vetrnim turbinam, kjer pa je potrebna visoka hitrost vetra.

Scientists develop 'tiny wind turbine' to scavenge energy from gentle breeze – video report
VIRThe Guardian
Prejšnji članekZvočno onesnaževanje je nevidni sovražnik
Naslednji članekGarderobne omarice za domačo in poslovno uporabo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.