Kolektor v Makedoniji uradno svojemu namenu predal pet malih hidroelektrarn

Koncern Kolektor je v Kavadarcih v Makedoniji slavnostno otvoril sklop petih malih hidroelektrarn, vpetih v namakalni sistem na reki Bošava. Projekt, katerega nosilec je Kolektor Turboinštitut, je zajemal rekonstrukcijo in povečanje kapacitete dovodnega kanala od vodnega zajetja na reki Bošava do pričetka namakalnega sistema, podaljšanje dovodnega kanala do sistema MHE Bošava ter izgradnjo sistema petih malih hidroelektrarn. Iz omenjenega sistema bo zagotovljena vodooskrba občin Kavadarci, Rosoman in Negotino.

»Projekt izgradnje 5 malih hidroelektrarn na reki Bošava predstavlja nov mejnik za Kolektor Turboinštitut. Gre za prvi projekt, v okviru katerega smo preko javno-zasebnega partnerstva pridobili koncesijo, pridobili vsa potreba dovoljenja in v slabih 2 letih v sodelovanju z lokalnimi izvajalci zaključili vsa gradbena in ostala dela. V objekte smo vgradili najsodobnejšo elektro-mehansko opremo, ki je danes dosegljiva na trgu. Pred kratkim smo projekt dokončno zaključili s podpisom pogodbe za odkup električne energije, tako da lahko danes te objekte svečano predamo v komercialno obratovanje. S tem smo na najboljši možni način dokazali, da smo sposobni uspešno izvesti tako zahtevne projekte, kot je bila izgradnja sistema 5 malih hidroelektrarn,« je povedalFranc Florjančič, direktor podjetja Kolektor Turboinštitut, in dodal: »Projekt izgradnje 5 malih hidroelektrarn na reki Bošava je dober primer javno-zasebnega partnerstva v praksi, ki prinese koristi vsem udeleženim stranem. Glede na dobre izkušnje pri izvedbi tega projekta nameravamo v Kolektor Turboinštitutu še naprej investirati v podobne objekte v Makedoniji.«

»Koncern Kolektor, ki sicer izhaja iz avtomobilske industrije, v zadnjem času krepi svojo vlogo na področju gradbene industrije oziroma inženiringa, predvsem pa postaja eden ključnih igralcev na področju elektro energetike,« pravi Radovan Bolko, predsednik uprave koncerna Kolektor, in dodaja: »V podjetjih znotraj koncerna dajemo velik poudarek zelenim tehnologijam. Kupcem in partnerjem lahko ponudimo od transformatorjev in turbin z najboljšimi izkoristki do inženiringa na področju malih hidroelektrarn in postrojenj za pripravo pitne vode in čiščenje odpadnih vod. Pri vseh projektih dosledno vključujemo partnerje iz lokalnega okolja. S projekti kot je MHE Bošava kreiramo tudi nova delovna mesta.«

Kolektor Turboinštitut je samo v Republiki Makedoniji v zadnjih 20 letih dobavili elektro strojno opremo za več kot 15 malih hidroelektrarn in sodeloval pri obnovi 6 velikih hidroelektrarn.

Kolektor Turboinštitut je pri projektu Bošava z javnim partnerjem Vodostopanstvo Tikveš, upravljalcem namakalnega sistema in nosilcem vodnih pravic, sklenil javno-zasebno partnerstvo za kombinirano rabo vode. Za namen izvedbe projekta je Kolektor Turboinštitut v Makedoniji ustanovil podjetje Hidrobošava, ki ima koncesijo za rabo vode in je lastnik hidroelektrarn, ki imajo status proizvajalca električne energije iz obnovljivih virov.

Koncept projekta je sledil trem osnovnim smernicam:

  • Okolju prijazna, trajnostna proizvodnja energije iz obnovljivih virov v manjših proizvodnih enotah, lociranih blizu končnih porabnikov.
  • Sodelovanje z lokalno skupnostjo pri zasnovi in izvedbi projekta ter obratovanju sistema ter sodelovanje z lokalnimi izvajalci pri sami gradnji. Projekt Bošava lokalni skupnosti tako prinaša kratkoročne in dolgoročne pozitivne gospodarske učinke.
  • Minimalen vpliv na okolje – arhitektura objektov je prilagojena lokalni arhitekturi. Kjer je mogoče, so vsi linijski objekti zgrajeni pod zemljo, kjer pa je bilo potrebno, so izdelane tudi ribje steze.

K uspešni izvedbi projekta je veliko pripomogla tudi podpora lokalne skupnosti in države Makedonije. Podjetje Hidrobošava  je nosilec koncesije za izrabo naravnih virov za naslednjih 27 let. Predvidena proizvodnja električne energije bo letno znašala preko 33 GWh.

Kolektor Turboinštitut je bil ustanovljen pred več kot 65 leti kot center znanja za hidravlične stroje. Danes pa je podjetje eden izmed dveh neodvisnih ponudnikov modelskih testiranj na svetu. Le-ta izvajajo za stranke po celem svetu, ki investirajo v gradnje največjih elektrarn. V 90 letih prejšnjega stoletja je Kolektor Turboinštitut svojo dejavnost razširil še na design, proizvodnjo in inženiring elektro-strojne opreme za male hidroelektrarne. Na trgu je postal znan kot proizvajalec turbin, ki se ponašajo z nadpovprečno visokimi izkoristki. Njegove reference na tem področju segajo od Severne in Južne Amerike, evropskih držav pa vse tja do Indije in Tajvana.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.