Kitajska vodi pri investicijah v obnovljivo energijo

Medtem ko so po svetu v letu 2013 upadle investicije v obnovljive vire energije, ostaja Kitajska vodilni investitor.

Kitajska ostaja vodilni trg za regionalno in globalno obnovljivo energijo, saj so v letu 2013 zbrali 39 milijard evrov investicij, kar je le 6 odstotkov manj kot v letu 2012. Investicije v obnovljivo energijo po celem svetu od leta 2011, ko so doživele višek, upadajo zaradi okrnitev iniciativ v Evropi, Bližnjem vzhodu in Afriki. Sredstva za izvedbo projektov obnovljivih virov energije v Evropski regiji so že drugo leto strmo padle za 42 odstotkov. Investicije v Nemčiji so padle za 55 odstotkov, v Italiji pa za kar 75 odstotkov.

 

Japonska, Kanada in tržišča izven G20 cone pa v nasprotju z zgoraj omenjenimi doživljajo hitro rast investicij. Na Japonskem je bila zabeležena najvišja rast, ki znaša kar 80 odstotkov v letu 2013. To je državo prestavilo iz petega na tretje mesto med državami znotraj cone G20. V Kanadi so investicije zrasle za 45 odstotkov, kar je državo dvignilo iz dvanajstega na sedmo mesto. Investicije na tržiščih izven cone G20 pa so se povečale za 15 odstotkov.

 

V poročilu so ugotovili tudi, da je bilo leta 2013 globalno prvič nameščenih več sončnih kot vetrnih elektrarn. Inštalirana moč sončnih elektrarn se je povečala za 20 odstotkov, medtem ko je pri vetrnih elektrarnah padla kar za 40 odstotkov, predvsem zaradi neodločne strategije ameriškega trga na področju vetrne energije.

 

Poročilo predvideva, da bodo v naslednjih sedmih letih prevladovale predvsem investicije v sončno obnovljivo energijo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.