Inovacije v fotovoltaiki poganjajo energetsko prihodnost

Energetski strokovnjaki napovedujejo prevlado sončne energije do leta 2040, zahvaljujoč poceni tehnologiji in bilijonih dolarjev naložb v raziskave sončne energije.

Nekaj teh raziskav opravijo v laboratoriju na Inštitutu za čisto energijo Univerze v Washingtonu, pri čemer inženirjem posebni mikroskopi omogočajo, da raziskujejo sončne celice na atomski ravni.

“Človeški las v premeru meri sto mikronov,” je pojasnil pomočnik direktorja David Ginger. “Na našem področju govorimo o velikostih, ki so 10.000-krat manjše od premera človeškega lasu.”

David Ginger je pomočnik direktorja Inštituta za čisto energijo na Univerzi v Washingtonu. Zavod, ki ima le nekaj let, povezuje različna inženirska področja, ki se osredotočajo na premagovanje največjih izzivov iz področja obnovljivih virov energije.

“Da bi se naša civilizacija odmaknila od fosilnih goriv, potrebujemo obnovljive vire električne energije, ki nam bodo ves čas na voljo,” je povedal Ginger.

Strokovnjaki napovedujejo, da bo vlaganje v raziskovalne projekte sončne energije v naslednjih 25. letih pritegnilo na tisoče milijard dolarjev. Fotovoltaika je vedno bolj priljubljena, saj so stroški vgradnje vedno nižji.

Kevin Charap je generalni direktor podjetja Northwest Wind and Solar, ki postavlja sončne elektrarne na ključ. Njihov obseg dela in prihodek se vsako leto podvojita, predvsem zato, ker danes sončni kolektorji dosegajo samo še okrog tretjine cene izpred 20. let.

“To bi bil včasih verjetno sistem za 50.000 dolarjev,” je dejal, medtem ko razkaže najnovejši projekt. “3,2-kilovatni sistemi se danes prodajajo za 15.000 dolarjev.”

Zahvala gre širjenju idej na konferencah o obnovljivih virih energije, kot je bila tudi konferenca, ki jo je ta teden gostila Univeza v Washingtonu. Udeležilo se je je 400 udeležencev iz 20. različnih držav.

“Upamo, da bo ta konferenca omogočila nove povezave, da se bodo ljudje lahko mrežili in sodelovali tudi v prihodnje,” je povedal profesor za inženirstvo in materiale Christine Luscombe. To je prihodnost, jo želi poganjati njihov laboratorij.

“Naslednja generacija sončnih celic zmore veliko več: je popolnoma prilagodljiva, upogljiva in zelo lahka,” je povedal Ginger.

Poleg tega so kolektorji cenejši, na voljo v različnih barvah. Industrija je že pritegnila naslednjo generacijo inženirjev.

“Pravkar sem zaključil srednjo šolo,” je dejal Matthew Ellenberger.

Ellenberger je eden od mnogih študentov, ki bodo ustvarjali prihodnost sončne energije. Priznava, da je dela še veliko.

“Veliko pa bo tudi poplačilo. Počutim se, kot da dejansko počnem nekaj koristnega,” je dejal.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.