Cene električne energije EU gospodinjstev za 2014

Cene energije v EU so odvisna od vrste različnih ponudnikov in povpraševanja, vključno z geopolitičnim položajem, uvozne diverzifikacije, stroškov omrežja, stroškov varstva okolja, slabih vremenskih razmer, stopnjami trošarin in obdavčevanja.

Srednja velika gospodinjstva so za električno energijo v drugi polovici leta 2014 največ plačevala na Danskem (0,304 EUR na kWh), v Nemčiji (EUR 0.297per kWh) in na Irskem (0,254 EUR na kWh). Najnižje cene električne energije v EU za gospodinjstva imajo v Bolgariji (0.090 EUR na kWh), na Madžarskem (0,115 EUR na kWh) in na Malti (0.125 EUR na kWh). Cena električne energije za gospodinjstva na Danskem je bila več kot 3-krat višja od cene v Bolgariji. Povprečna cena električne energije v EU-28 je 0,208 EUR na kWh. Slovenija je po ceni energije pod evropskim povprečjem (0.115 EUR na kWh).

V tabeli je prikazan delež davkov in dajatev v skupni maloprodajni ceni elektrike za gospodinjske odjemalce. Podatki v prvem stolpcu ustrezajo cenam brez vseh davkov in dajatev. V stolpcih 2 in 3 prikazane vrednosti za gospodinjstva so absolutni davčni prispevki v eurih na kWh. Zadnji stolpec prikazuje relativni delež davkov in dajatev v končni ceni električne energije. Za gospodinjstva je relativna višina davčnega prispevka najnižja v Združenem kraljestvu in na Malti (4,8%), kjer imajo nizko stopnjo DDV, ki se uporablja za osnovno ceno, državi pa gospodinjstvom ne zaračunata nobenih drugih dajatev. Najvišji davki se zaračunajo na Danskem, kjer je več kot polovica končne cene (57%) sestavljena iz davkov in dajatev. Slovenska gospodinjstva plačajo v končni ceni 30% davkov in dajatev.

Trendi gibanja cen električne energije zadnjih 7 let v EU-28 in EA kažejo, da so bile cene leta 2009 stabilne ali so se celo znižale, a se zvišujejo od leta 2010 naprej. V drugi polovici leta 2013 in v drugi polovici leta 2014 so se cene električne energije za gospodinjstva znižale v 16 državah članicah EU.

V Franciji (10%) in v Luksemburgu (6%), so opazili največje podražitve med državami članicami EU v drugi polovici leta 2013 in v drugi polovici leta 2014, medtem ko se je elektrika pocenila za več kot 10% na Malti in v Češki. V Sloveniji so cene električne energije padle od 2013 za 1,5 %.

Podrobno poročilo Electricity and natural gas price statistics.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.