Ali smo do sedaj narobe nameščali sončne elektrarne na strehe?

Namestitev fotonapetostnih panelov na domačo streho se zdi precej enostavno – vse kar moramo paziti je, da so obrnjeni proti jugu in pod kotom, tako da dobijo čim več sonca čez vse leto.

Med preučevanjem številnih streh s fotovoltičnimi elektrarnami so raziskovalci z Inštituta Pecan Street Research odkrili nepričakovan rezultat: domovi, ki so imeli fotonapetostne panele zamaknjene proti zahodu, so ustvarili več energije kot tisti, ki so imeli fotonapetostne panele klasično usmerjene proti jugu. Glede na dnevni čas so zahodno usmerjene fotovoltaične elektrarne proizvajale dva odstotka več energije za lastno rabo.

Pri njihovih poskusih so raziskovalci ugotovili, da ima tipičen dom, z nameščeno fotovoltaično elektrarno usmerjeno na jug, v najbolj energijsko obremenjenih urah dneva 46-odstotno odvisnost od energetskega omrežja, ča pa je fotovoltaična elektrarna usmerjena na zahod, je ta odvisnost le 35-odstotna. To je kar znaten prihranek energije za gospodinjstva, kjer ima proizvedena energija za lastno rabo višjo vrednost.

Obrazložitev

Preden pokličete izvajalca, ki vam je instaliral fotovoltaično elektrarno, berite dalje, saj je treba prebrati celotno študijo. Raziskava se je izvajala na 50 hišnih fotovoltaičnih sistemih in to v enem samem mestu, Austin v Teksasu. Nekatere od teh hiš so imele fotonapetostne panele orientirane na jug, druge na zahod, spet druge so imele fotonapetostne panele usmerjene na jug in na zahod.

Iz meritev električne energije, proizvedene iz treh vrst fotovoltaičnih elektrarn, je bilo razvidno, da fotonapetostni paneli, ki so usmerjeni proti zahodu, proizvedejo manj energije dopoldne in več popoldne. Skupno so fotonapetostni paneli, ki so bili usmerjeni na zahod, proizvedli 2 odstotni točki več energije, ki se je namenila za lastno rabo: 37 odstotkov proti 35 odstotkom energije, ki so jo proizvedli fotonapetostni paneli, ki so obrnjeni na jug.

Zanimiv podatek tako ni celotna proizvedena energija, ampak odstotek lastne rabe energije, odstotek energije, ki jo objekt sam porabi. Če fotovoltaična elektrarna na strehi hiše proizvaja električno energijo, medtem ko jo mi pod streho porabimo, nam je ni treba kupiti, ostanek energije pa bo elektrarna oddala v omrežje. V ZDA je mehanizem obračunavanja, ki omogoča lastno rabo energije, znan pod imenom »net metering«.

Iz študije je tako razvidno, de je delež lastne rabe energije višji, če so paneli usmerjeni na zahod, v primerjavi s paneli usmerjenimi na jug in jugozahod. To pa je zato, ker se večina električne energije v gospodinjstvu porabi v  popoldanskem času, od treh do sedmih, saj smo drugi del dneva od doma – v službi.

Tako v praksi teksaške hiše, ki imajo fotonapetostne panele usmerjene na zahod, proizvedejo 2 odstotni točki več električne energije za lastno rabo ter so v urah največje rabe energije za 11 odstotknih točk manj odvisne od omrežja. Tega podatka ni za podcenjevati, saj v ZDA poteka težka vojna proti mehanizmu »net metering« (zmanjšujejo se zaslužki podjetij, ki proizvajajo električno energijo). V Arizoni kjer je podobno sončno obsevanje kot v Teksasu, je podjetje APS (Arizona Public Service Company) doseglo, da se bo od 1. januarja 2014 naprej uvedla dajatev, ki jo bobo plačevali vsi lastniki fotovoltaičnih elektrarn, ki energijo v omrežje oddajajo preko mehanizma »net metering«.

Popravek prvotnega članka.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.