nedelja, 27 septembra, 2020
Doma Energija in okolje Proizvodnja energije Ali je naložba v sončno elektrarno po uredbi za samooskrbo, dobra investicija?

Ali je naložba v sončno elektrarno po uredbi za samooskrbo, dobra investicija?

Vlada RS je 11.12.2015 sprejela Uredbo o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije. Uredba na novo dovoljuje priklop sončne elektrarne skupne nazivne moči do 11 kVA, ki ne sme presegati moči priključka za lastni odjem.

Uredba prvič predvideva in spodbuja vključitev sončne elektrarne v interno omrežje končnega odjemalca – uporabnika stavbe, za mestom priključitve lastnega odjema, kar je bilo do zdaj dovoljeno samo izjemoma. Uredba uvaja tudi nov način obračunavanja električne energije, ki se imenuje »Net-metering«, oziroma neto meritev.

Neto meritev deluje na osnovi dvosmernega števca električne energije. Takrat, ko sončna elektrarna proizvaja več električne energije, kot jo objekt troši, viške oddaja v omrežje (podnevi). Ponoči, ko sončna elektrarna ne proizvaja energije, pa objekt jemlje električno energijo iz omrežja. Na ta način deluje električno omrežje kot hranilnik električne energije. Obračunsko obdobje neto meritev zajema celotno koledarsko leto. Ker je proizvedena količina električne energije v sončnih elektrarnah v poletnih mesecih višja kot pozimi, lahko proizvedene viške električne energije, proizvedene poleti, porabimo brezplačno pozimi.

V primeru dodatnih letnih viškov energije te brezplačno prevzame dobavitelj električne energije, s katerim ima lastnik naprave sklenjeno pogodbo o neto dobavi. To pomeni, da je ekonomsko smiselno investirati v sončno elektrarno, ki v celotnem letu, po velikosti proizvede enako električne energije, kot jo sami porabimo.

Na povezavi si poglejte prikaz izračuna interne stopnje donosa investicije dveh tipičnih primerov sončnih elektrarn za samooskrbo.

Iz izračunov je razvidno, da je donosnost naložbe v sončno elektrarno, za večkratnik višja kot varčevanje v banki. Povračilna doba je 10–11 let, kar je primerljivo z naložbami v sončne elektrarne, ko so bile še subvencionirane.

V primeru, da vas zanima sončna elektrarna za samooskrbo, nam pišite in potrudili se bomo, da vam ponudimo kar želite.

S spleta

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

11,788FansLike
313FollowersFollow
247FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

Kako velik naj bo vaš bojler?

Grelnik vode ali po domače rečeno bojler je ključni element vsakega doma. Najdemo ga v kopalnicah in kuhinjah, je pa pomemben zato, ker omogoča...

Pet ključnih argumentov za kovinsko kritino Gerard

Nakup strehe predstavlja precejšnjo naložbo, zato smo vam v pomoč pri odločitvi pripravili nekaj osnovnih napotkov.Ker strehe ne menjavamo vsako leto — dinamične vremenske...

Čiščenje žlebov je nujno potrebno opravilo, nikar ne pozabite nanj

Žlebove, ki opravljajo pomembno vlogo odvajanja meteorne vode, je potrebno vsaj dvakrat letno pregledati, preveriti tesnost in očistiti, da se izognete vsem težavam, ki...

Kdaj ste nazadnje očistili odtok?

Na odtoke običajno pomislimo le takrat, ko se nam zamaši. Če imamo srečo, ga lahko takrat odmašimo s preprosto mešanico sode bikarbone in alkoholnega...