Postavitev sončnih elektrarn bo očitno obvezna! Podpredsednik Arčon razkriva podrobnosti

solar system, roof, power generation
Foto: ulleo iz Pixabay

Vlada je izdala uredbo o podrobnejših pravilih urejanja prostora za umeščanje fotonapetostnih naprav in sprejemnikov sončne energije. Z njo želi dodatno spodbuditi uporabo sončne energije, ki se hitro krepi. Med drugim bi bila postavitev sončnih elektrarn ob nekaterih izjemah obvezna na objektih s strehami, večjimi od 1000 kvadratnih metrov.

Uredba tako po pojasnilih ministrstva za naravne vire in prostor določa podrobnejša pravila za postavitev fotonapetostnih naprav pri novogradnjah in rekonstrukcijah objektov ter izjeme od njihove obvezne postavitve, podrobnejša pravila za umeščanje fotonapetostnih naprav na predpisana prednostna območja in podrobnejša pravila za umeščanje fotonapetostnih naprav ter sprejemnikov sončne energije na druga območja in objekte.

Kaj je po seji povedal podpredsednik vlade?

Kot je po seji vlade povedal podpredsednik vlade, pristojen za komuniciranje, Matej Arčon, uredba med drugim za novogradnje, ki imajo strehe ali nadstreške s tlorisno površino večjo od 1000 kvadratnih metrov, predvideva obvezno postavitev sončnih elektrarn. Gre predvsem za poslovne objekte, je dodal. Bo pa ta obveznost veljala le za tiste objekte, ki bodo imeli možnost priključitve fotovoltaične naprave na omrežje in ustrezno lego, ko gre za osončenje.

Umeščanje fotonapetostnih naprav je dopustno tudi na nepozidanih stavbnih zemljiščih, ki so namenjena poslovnim dejavnostim, vse dokler se ne izvede gradnja objektov na njih.

Danes sprejeta podrobnejša pravila se bodo uporabljala neposredno pri dovoljevanju in izvajanju posegov v prostor.

Na ministrstvu za naravne vire in prostor so ob tem spomnili, da je obveznost umeščanja fotonapetostnih naprav na strehe novozgrajenih objektov s tlorisno površino strehe najmanj 1000 kvadratnih metrov ter nad parkirna mesta na novih utrjenih parkiriščih z najmanj 1000 kvadratnih metrov tlorisne površine določil že zakon o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije, ki ga je DZ sprejel julija lani.

Danes sprejeta uredba določa podrobnejše prostorske izvedbene pogoje za umestitev fotonapetostnih naprav na te površine, so pojasnili.

In sicer je z uredbo določeno, da se fotonapetostne naprave umeščajo tako, da njihova orientacija in naklon omogočata čim večji izkoristek energije. Na streho se nameščajo enovito ob upoštevanju oblikovne podobe celotnega objekta, je zapisano. Hkrati uredba določa izjeme od obvezne postavitve, to je v primeru neprimerne namembnosti ali vrste objekta, neprimerne lege ali osončenosti objekta ter v primeru varovanja zelenih površin in kulturne dediščine.

Več o novostih prihodnji teden

Na ministrstvu so še spomnili, da je bilo v letu 2022 v sistem priključenih 12.698 sončnih elektrarn skupne moči 227,6 megavatov (MW), v letu 2023 pa 18.034 sončnih elektrarn skupne moči 411,8 MW.

Skupno je bilo 31. decembra 2023 v sistemu 49.092 sončnih elektrarn v skupni moči 1104,5 MW, ta številka pa vključuje individualne sončne samooskrbe elektrarne, skupnostne sončne samooskrbe elektrarne ter sončne elektrarne z merjeno električno energijo. V zadnjih dveh letih je bilo tako v omrežje priključenih dve tretjini vseh naprav za proizvodnjo energije iz sonca v državi.

V nacionalnem programu za porabo sredstev evropske kohezijske politike za obdobje 2021- 2027 je za proizvodnjo električne energije iz sonca namenjenih 60 milijonov evrov. Sprejeta uredba bo po prepričanju ministrstva pripomogla k lažjemu koriščenju teh spodbud in povečanju obnovljivih virov energije v Sloveniji.

Več o novostih bodo pristojni javnosti predvidoma povedali prihodnji teden.

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekPet nevarnih posledic, ki vas doletijo, če uživate preveč jajc
Naslednji članekVrtičkarstvo v mestu: Kako ustvariti urbani vrt

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.