Ponovna regulacija cen goriv, a tokrat meja postavljena višje

gorivo
Vlada se je vnovič odločila za regulacijo cen, so sporočili z gospodarskega ministrstva. Uredba je bila v torek objavljena v uradnem listu in stopi v veljavo s sredo, 11. 5. 2022. Omejitev cen bo veljala tri mesece, do vključno 10. avgusta.

Vlada se je na dopisni seji odločila za vnovično začasno regulacijo cen pogonskih goriv. Najvišjo maloprodajno ceno 95-oktanskega bencina je določila pri 1,560 evra za liter, najvišjo veleprodajno ceno pa pri 1,540 evra. Za liter dizla je cena regulirana pri 1,668 evra v maloprodaji in pri 1,648 evra v veleprodaji.

Cena tokrat višja

Vlada se je za vnovično začasno regulacijo obeh najbolj prodajanih pogonskih goriv odločila zaradi utemeljeno pričakovanih motenj na trgu z naftnimi derivati in velikih nihanj cen, ki niso sezonska, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Uredba o določitvi cen določenih naftnih derivatov po navedbah vlade podjetjem nalaga, da zaradi ukrepa določitve najvišje dovoljene drobnoprodajne in veleprodajne cene naftnih derivatov ne smejo prenehati prodajati blaga. Vlada pa bo zato po izteku ukrepa, za čas trajanja ukrepa določila primerno nadomestilo podjetjem, katerim ta ukrep povzroča občutno škodo.

Najvišja dovoljena drobnoprodajna cena je določena na podlagi zadnje sedemdnevne povprečne reprezentativne cene naftnih derivatov za Slovenijo, ki so bile sporočene Evropski komisiji za Weekly Oil Bulletin. Najvišji možni veleprodajni ceni sta za 0,02 evra na liter nižji od določene drobnoprodajne cene, kar po oceni vlade omogoča prodajo derivatov tudi malim trgovcem.

Uredba in s tem najvišje dovoljene cene bodo začele veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu in bodo veljale tri mesece, do vključno 10. avgusta.

Gospodarsko ministrstvo je v predlogu uredbe, kot je bil objavljen med vladnimi gradivi, podalo tudi oceno javnofinančnih učinkov vnovične regulacije. Po podatkih treh glavnih naftnih trgovcev (Petrola s 318 servisi, OMV s 120 servisi in MOL Slovenija s 53 servisi) je ocena občutne škode, ki podjetjem nastaja zaradi ukrepa določitve najvišje dovoljene drobnoprodajne cene, približno 30 milijonov evrov na mesec. V to oceno ni vključena morebitna škoda, ki bi podjetjem nastala zaradi ukrepa določitve najvišje dovoljene veleprodajne cene.

V primeru kontrole cen in obveznosti prodaje po regulirani ceni ob občutni škodi zakon o kontroli cen predvideva povračilo trgovcem. To bi tako lahko državo stalo vsaj 30 milijonov evrov na mesec, pri čemer je bila cena na precej nižji ravni že regulirana od sredine marca do konca aprila.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekRazvita tehnologija pnevmatik, ki same preverjajo svojo obrabo
Naslednji članekTri slovenska mesta izbrana za evropsko misijo Podnebna nevtralnost

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.