15 % več za varstvo okolja

Glede na podatke statističnega urada Slovenije naj bi bila investicijska sredstva za varstvo okolja v letu 2019 za 2,2 % višja, kot v letu 2018. Poleg tega naj bi bilo prisotno tudi 15,3-odstotno povišanje tekočih izdatkov za varstvo okolja. Največji delež vrednosti vseh investicij in tekočih izdatkov naj bi prispevala osrednjeslovenska regija.

Investicije v varstvo okolja

V letu 2019 je bilo za investicije v varstvo okolja namenjenih kar 243 milijonov €, kar predstavlja 2,2-odstotka več, kot v letu 2018. Izmed teh naj bi največji delež – 83 milijonov € – obsegale investicije za ravnanje z odpadki.

Tekoči izdatki za varstvo okolja

Ravnanje z odpadki je obsegalo največji delež tudi pri tekočih izdatkih za varstvo okolja. V celotni strukturi investicij so te v letu 2019 znašali 686 milijonov €, kar je 15,3-odstotkov več od leta 2018. Delež tekočih izdatkov za ravnanje z odpadki je obsegal kar 61,2 % celotnega deleža.

Več kot polovica investicij v industriji namenjenih ob koncu proizvodnega procesa

Industrije področja dejavnosti B (rudarstvo), C (predelovalne dejavnosti) in D (oskrba z električni energijo, plinom in paro) so v letu 2019 na koncu proizvodnega procesa za varstvo okolja namenile slabih 67 % investicij, med delovnim procesom pa dobrih 33 %.

VIRStatistični urad RS
Prejšnji članekProtikoronski paket PKP 8 prinaša nove vrste dodatkov
Naslednji članekPovabilo na mentorsko svetovanje za turistične ponudnike

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.