1 % svetovnih rek je “odgovoren” za 80 % onesnaženja morij s plastiko

plastika v morju

Nova raziskava, objavljena v znanstveni reviji Science Advances, je razkrila, da 1000 rek, torej 1 % vseh svetovnih rek, povzroča približno 80 % onesnaženja morij s plastiko. Na obseg onesnaženja s plastiko, ki ga “povzroči” reka, lahko vpliva več dejavnikov, med najpomembnejšimi so politika upravljanja voda na določenem območju, količina lokalnih padavin in bližina morij ali oceanov.

Avtorji raziskave so raziskovalci iz The Ocean Cleanup, neprofitne inženirske organizacije, ki si s tehnologijo prizadeva zmanjšati onesnaženje morij. Z namenom zmanjšanja rečne plastike se je ekipa The Ocean Cleanup odločila ugotoviti razporeditev onesnaženja na podlagi rek in območij.

V zadnjih treh letih so raziskovalci zbrali vzorce iz 67 rek v 14 državah na 3 različnih kontinentih. Ti vzorci so jim pomagali določiti količino plastike, ki jo “prispeva” vsako območje, in kako je ta razporejena po svetu. Do točnih rezultatov niso prišli samo s pomočjo vzorcev, temveč tudi s podatki in z naprednim računalniškim modeliranjem. Starejše raziskave so kazale, da zgolj od 5 do 47 svetovnih rek povzroča večino onesnaževanja oceanov s plastiko. Raziskava organizacije The Ocean Cleanup je to številko povečala na 1000 rek. Kljub temu je to majhna in obvladljiva številka, saj predstavlja zgolj 1 % svetovnih rek.

onesnaženje voda

Raziskovalci opozarjajo, da je količina plastike v morjih bolj odvisna od ravnanja z odpadki na določenem območju kot pa od količine plastike, ki jo tam uporabijo in nato zavržejo. Država, ki uporablja veliko plastike, lahko še vedno manj onesnažuje, če ima učinkovit sistem ravnanje z odpadki.

Podatki te raziskave so zelo uporabni, kar se tiče določanja območij, kjer je ukrepanje najbolj nujno. Kljub temu pa je za doseg vidnih rezultatov, kar se tiče preprečevanja onesnaževanja morij s plastiko, potrebno sodelovanje vseh držav sveta.

Prejšnji članekRobot, ki z laserjem uniči travo in plevel
Naslednji članekLes v kopalnici? Zakaj pa ne!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.