Nam grozi ekološka katastrofa?

Do leta 2030 naj bi se količina odpadne plastike v oceanih podvojila. Do leta 2050 naj bi je bilo že kar petkrat toliko kot danes, napoveduje Mednarodna agencija za energijo (International Energy Agency, IEA).

Mednarodna agencija za energijo (IEA) je že konec preteklega leta napovedala, da bo med letoma 2018 in 2050 industrija ustvarila za skoraj polovico večje povpraševanje po nafti. Do tega prihaja zaradi strmo naraščajočega povpraševanja po plastiki. Če se bodo napovedi uresničile, naj bi se na leta 2050 porabilo kar sedem milijonov sodčkov nafte več na dan.

Predvsem je težava v državah v razvoju. Tam je poraba plastike velika, osveščenost glede pravilnega odlaganja tovrstnih odpadkov in reciklaže pa slaba. Posledica je velika onesnaženost. Nepravilno zavržena plastika namreč pristane v oceanih, tekočih vodah in okolju nasploh.

Vpliv petrokemikalij

Dr. Fatih Birol, izvršni direktor IEA, je pojasnil, da so petrokemikalije ena glavnih temnih točk v razpravah o svetovni energetiki.

»Če ne bomo ukrepali, se bo trenutna količina plastičnih odpadkov, ki pristanejo v oceanih, do leta 2030 najverjetneje podvojila, nato pa še naprej naraščala. To je povsem nesprejemljiv scenarij,« so zapisali analitiki IEA. »Brez ustreznih ukrepov na svetovni ravni, zlasti v regijah, kjer povpraševanje po plastiki hitro narašča, je malo verjetno, da bi se trenutni trendi umirili, kaj šele zmanjšali.«

Letno 1,9 gigatone emisij CO2 do 2050

Do leta 2050 naj bi bilo v oceanih tako kar petkrat več odpadne plastike kot je je sedaj. Če se bo ta napoved uresničila, je bo več kot 500 milijonov ton. Emisije CO2 naj bi se z 1,5 gigatone na leto, kolikor so jih zabeležili leta 2017, povečale na približno 1,9 gigatone na leto do leta 2050. Države sicer sprejemajo številne ukrepe, da bi se zmanjšala poraba plastike in s tem količina plastičnih odpadkov. Ali se bodo temne napovedi uresničile, je odvisno tudi od tega, kako bomo ukrepali tudi kot posamezniki.

Urednica portala MojPrihranek.si

VIREco Living Magazine
Prejšnji članekVišje povprečne cene zemeljskega plina v zadnjem četrtletju 2018
Naslednji članekAli je toplotna črpalka učinkovita izbira za ogrevanje energetsko sanirane hiše?

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.