Nič več znižana stopnja DDV na energente, položnica bo višja

elektrika meter elektrometer
Foto: vchal iz iStock

Ukrep znižanja stopnje davka na dodano vrednost (DDV) na dobave električne energije, zemeljskega plina, daljinskega ogrevanja in lesa za kurjavo se na podlagi veljavnega zakona izteče 31. maja 2023 in ne bo podaljšan, saj je bil ukrep sprejet z namenom znižanja visokih cen energentov v času zadnje ogrevalne sezone, ko so bile razmere na trgu energentov še posebej zaostrene, so sporočili z Ministrstva za finance. Vlada dr. Roberta Goloba se je s takšnimi ukrepi uspešno odzvala na zaostrene energetske razmere v lanskem letu.

Razbremenitev v času ogrevanja

Za vse uporabnike je v tem obdobju znižan z 22 odstotkov na 9,5 odstotka. Kot pojasnjujejo na ministrstvu, je bil namen zakona skupaj z drugimi ukrepi torej razbremeniti potrošnike visokih cen ogrevanja v času kurilne sezone. Nižja stopnja DDV pa je bila obračunana samo za energente, ki so namenjeni ogrevanju. Zdaj ob koncu kurilne sezone se je poraba energentov, ki so namenjeni ogrevanju, že zmanjšala.

Vlada sicer sprejema različne ukrepe za omilitev energetske draginje. “Z namenom ohranjanja cene energije na nižji ravni smo tako komplementarno z drugimi ukrepi začasno znižali stopnjo DDV za elektriko, zemeljski plin, daljinsko ogrevanje in les za kurjavo, ohranili znižano trošarino vsem glavnim energentom in električni energiji ter omogočili nakup označenega goriva za kmetijstvo z že znižano trošarino. Učinek smo lahko dosegli le z dopolnjujočimi ukrepi, kot so omejitev cene goriva izven avtocest, omejitev najvišje dovoljene marže kurilnega olja ter določitev najvišje maloprodajne cene elektrike in zemeljskega plina,” so zapisali.

Malim, srednjim in velikim podjetjem so v drugi polovici leta 2022 pomagali s subvencijami v skupni višini skoraj 62 milijonov evrov. Za velike poslovne odjemalce so določili mehanizem oblikovanja cene električne energije. “Kljub temu da so razmere, ki so narekovale pomoč v obliki znižanja DDV za energente, spremenjene, pa vlada vseskozi, in bo še naprej, spremlja dinamično stanje na trgu energentov in temu primerno prilagaja tudi sprejemanje ukrepov, s ciljem omilitve posledic draginje in visokih cen energentov.”

Vlada je že podaljšala regulacijo cen elektrike in plina za gospodinjstva, male poslovne odjemalce in mala in srednje velika podjetja do konca leta. To pa pomeni, da bodo gospodinjstva, mali poslovni odjemalci in mala in srednje velika podjetja še naprej plačevala elektriko in plin po nižjih cenah, kot bi sicer, če regulacije ne bi bilo. “S tem ukrepom vlada gospodinjstvom, prebivalkam in prebivalcem še naprej blaži in pomaga premagovati energetsko draginjo. Malim poslovnim odjemalcem in malim in srednje velikim podjetjem, ki so generator gospodarskega razvoja, pa omogoča tisto, kar ti najbolj potrebujejo, in to je stabilno in predvidljivo okolje za poslovanje,” navajajo.

Za leto 2023 je predvidena milijarda evrov pomoči gospodarstvu. Kot dodajajo, bodo podjetjem subvencionirali plačilo visokih cen energentov, pripravili pa so še dva ukrepa za ohranitev delovnih mest.

Koliko smo prihranili?

Povprečni gospodinjski odjemalec naj bi po navedbah ministrstva na letni ravni z ukrepi prihranil od 110 do 334 evrov za dobavo električne energije in od 90 do 675 evrov za dobavo zemeljskega plina. Obseg podpore prebivalcem in gospodarstvu je v letu 2022 znašal okoli 2,2 odstotka bruto domačega proizvoda, v letu 2023 pa načrtujejo ukrepe v višini 1,6 odstotka bruto domačega proizvoda.

Vir: Gov.si

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekŠkotski start-up Munro predstavil gromozanski električni pick-up
Naslednji članek5 nasvetov za znižanje računa za vodo

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.