Znanstveniki: Odkrili smo manjkajoči člen. Zdaj vemo, kako vrsta hrvane vpliva na razvoj raka!

Reproductology laboratory assistant adding special drops with capillary holder for retrieving spermatozoa before injection, ICSI procedure
Foto: yacobchuk iz iStock

Znanstveniki verjamejo, da so odkrili manjkajočo povezavo, ki bi v celoti pojasnila, kako nezdrava hrana povečuje tveganje za raka. Študija iz Singapurja je analizirala vpliv metilglioksala, spojine, ki jo telo sprosti, ko razgrajuje sladko in mastno hrano, na gen, ki pomaga v boju proti tumorjem, piše Daily Mail.

V prvi tovrstni študiji so znanstveniki ugotovili, da je metilglioksal lahko začasno izklopil sposobnost gena BRCA2 za zaščito pred nastankom in rastjo raka. Zdravniki že desetletja vedo, da je uživanje hitre hrane povezano z veliko večjim tveganjem za raka, tudi če oseba ni debela, vendar natančen mehanizem, kako se to zgodi, še vedno ni popolnoma razumljen.

A to bi lahko vsaj delno pojasnilo, zakaj je med mlajšimi, sicer popolnoma zdravimi Američani, prišlo do porasta raka (predvsem debelega črevesa).

Kaj je pokazala študija?

Znanstvena skupina je tudi poudarila, da je ta študija v nasprotju z dolgoletno teorijo, imenovano ‘Knudsonova paradigma dveh točk’, po kateri morajo biti geni, kot je BRCA2, popolnoma neaktivni v telesu, da se poveča tveganje za raka. Ti geni običajno ščitijo telo pred rakom, čeprav imajo ljudje, ki so podedovali napačno kopijo teh genov, povečano tveganje za razvoj nekaterih vrst raka, kot sta rak dojke in trebušne slinavke.

Dr. Ashok Venkitaraman, avtor študije in direktor Centra za raziskave raka na Nacionalni univerzi v Singapurju, je dejal: »Metilglioksal sproži uničenje proteina BRCA2 in zmanjša njegovo raven v celicah. Ta učinek je začasen, vendar lahko traja dovolj dolgo, da zavira delovanje BRCA2 pri preprečevanju tumorjev.«

Opozoril je, da lahko ponavljajoče se izpostavljenosti, kot je med drugim pogosto uživanje predelane hrane in rdečega mesa, povečajo količino poškodb genov, kot je BRCA2. »Dobro je dokumentirano, da so nekateri posamezniki izpostavljeni visokemu tveganju za razvoj raka dojke, jajčnikov, trebušne slinavke ali drugih vrst raka, ker so od svojih staršev podedovali napačno kopijo gena BRCA2 za preprečevanje raka,« je še dejal dr. Venkitaraman in opozoril, da so visoke ravni metilglioksala pogoste pri ljudeh s sladkorno boleznijo in prediabetesom.

Vendar je skupina opozorila, da je na to temo potrebnih več raziskav, saj je bila študija izvedena na celicah v laboratoriju, ne na ljudeh. Raziskava je zadnja na dolgem seznamu študij, ki kažejo, da prehrana lahko vpliva na tveganje za nastanek raka, zlasti raka debelega črevesa.

Raziskava s klinike Cleveland je na primer pokazala, da so imeli ljudje, mlajši od 50 let, ki so jedli veliko rdečega mesa in sladkorja, nižje ravni spojine citrat, ki nastane, ko telo pretvarja hrano v energijo in dokazano zavira rast tumorja. Nova študija je bila prejšnji teden objavljena v reviji Cell.

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekŠe več dokazov! Evo, zakaj je to najslabši avto na svetu
Naslednji članek33. SOF v znamenju ekskluzivnih mednarodnih govorcev, umetne inteligence in prihodnosti digitalnih medijev
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.