Vodoinštalaterski triki, ki jih morate poznati

vodovod

Včasih preprosto ni mogoče, da bi čakali na prihod vodovodarja. V takem primeru je dobro poznati nekaj trikov, da zmanjšate potencialno škodo. Poleg tega je koristno upoštevati nasvete, da nastanek težav preprečite oziroma vsaj zmanjšate možnosti, da pride do zapletov.

1. Odtočna cev

Če pušča odtočna cev pri pralnem stroj, jo lahko zamenjate sami. Cev ni draga, kupite jo lahko v skoraj vsaki specializirani prodajalni. Če niste povsem prepričani, ali boste kos zadevi, pa si lahko pri zamenjavi pomagate z ‘online priročniki’.

2. Maščobe in olja

Maščobe oziroma olja ne odlivajte v odtoke, saj se nalaga v notranjosti cevi v obliki oblog in povzroči lahko zamašitev. Če živite v bloku ali večstanovanjski stavbi, lahko z neodgovornim ravnanjem nakopljete težave tudi sosedom. Odpadno olje oziroma maščobo raje odlijte v steklen kozarec za vlaganje in odvrzite v smeti.

3. Kroglice za kopel

Pri uporabi raznih kroglic za kopanje bodite previdni, saj vsebujejo med drugim najrazličnejša olja in soli, torej snovi, ki morda niso topne v vodi in lahko zamašijo odtoke. Še posebej bodite previdni, če vsebuje kopel različne druge trde delce, ki z nalaganjem v odtokih prav tako lahko povzročijo precej škode.

Umivalnik4. Vroča voda

V plastične odtočne cevi ne zlivajte vrele oziroma prevroče vode. Ta lahko stopi notranjost cevi oziroma jo zmehča. Cev lahko tudi poči in prišlo bo do poplave. Počakajte, da se recimo krop vsaj malce ohladi in komaj nato odlijte v odtok.

5. Plastična folija

Če se vam je zamašilo stranišče in nimate vakuumske metlice, lahko uporabite kar plastično folijo. S folijo preprosto prelepite školjko, da bo neprodušno zaprta. Spustite vodo iz kotlička. Ob tem se bo folija napela, vi pa potisnite zrak navzdol. Napravili boste vakuum in odmašili zamašeno stranišče.

Nekdo čisti umivalnik6. Kad

Kad bo najdlje ostala lepa, če jo boste v prvi vrsti redno čistili, kot drugo pa poskrbeli, da bo material doživel čim manj ‘šokov’. Kad, preden zlezete vanjo, prelijte z mlačno vodo in čim manjkrat polivajte izmenično vročo in mrzlo vodo.

7. Soda bikarbona

V primeru zamašenih odtokov si lahko pomagate s sodo bikarbono. Polovico skodelice sode bikarbone stresite v odtok, nato pa prelijte z enako količino belega kisa. Pustite delovati nekaj ur (lahko čez noč) in izperite z mlačno vodo.

8. Očistite pralni stroj

Da bo pralni stroj zdržal dlje, ga je treba primerno vzdrževati. Vsake 3 mesece očistite boben. To storite tako, da vanj natresete sodo bikarbono in ga praznega zaženete pri zmerni ali visoki temperaturi. Namesto sode bikarbone lahko v stroj vlijete nekaj alkoholnega kisa ali citronsko kislino. Stroj bo očiščen umazanije in zmanjšali boste možnost nabiranja vodnega kamna.

9. Silikon

Če ste opazili, da je silikon okoli kadi poškodovan ali da je odstopil, ga preprosto odstranite in nabrizgajte novega. Pripravite si nekaj kuhinjskih brisačk in čistilo za steklo. Popršite po silikonu in s prstom lepo pogladite silikon ter odstranite višek s ploščic. Silikon s prsta sproti brišite v papirne brisačke.

10. Popravite odkrhnjen umivalnik ali kad

Če sta umivalnik ali kad popokala ali se je delček morda odkrušil, ni edina možnost zamenjava z novim umivalnikom oziroma novo kadjo. Uporabite lahko komplet za popravilo umivalnikov, ki ga kupite v specializiranih prodajalnah.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekTakšne bodo cene goriv v prihodnjih 30 dneh
Naslednji članekStopimo skupaj za družine otrok z rakom!

Urednica portala MojPrihranek.si

S spleta


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.