Katero žarnico izbrati za vaš dom?

Pri načrtovanju nove razsvetljave ali zamenjavi klasičnih žarnic z LED žarnicami morate dobro premisliti kaj želite in kaj potrebujete za vaš dom. Izbrati morate žarnico, ki bo osvetlila površino in prostor tako kot vam najbolj ustreza. V članku, ki je napisan na podlagi mnenj strokovnjakov pri podjetju INLED, vam bomo razložili na kaj je treba biti pozoren pri nakupu LED žarnic.

Barva svetlobe: topla ali hladno bela

Ljudje pogosto sprašujejo katero barvo svetlobe izbrati, tolpo ali hladno belo? Izbira je odvisna predvsem od vašega okusa, saj razlike v kvaliteti ni. Barva svetlobe je lastnost žarnice, ki ne vpliva na njeno delovanje.


Topla bela je bela barva z rumenkastim odtenkom in je enaka svetlobi, ki jo oddajajo klasične žarnice. Je prijazna očem in je zato priporočljiva za uporabo v bivalnih prostorih, kot so kuhinja, dnevna soba in spalnica.


Hladna bela je bela barva z modrikastim odtenkom in je podobna svetlobi, ki jo oddajajo avtomobilske ksenon žarnice. Zaradi modrikastega odtenka naredi prostor bolj hladen in je zato primerna za zunanje razsvetljavo in razsvetljavo kopalnic, hodnikov, pisarn. Omeniti velja, da ima hladno bela barva približno 10% višjo svetilnost kot topla bela. Zelo pomembna in koristna lastnost te barve je, da zaradi svoje temperature ne privlači mrčesa.

Kot svetilnosti

Kot svetilnosti je lastnost žarnice in ga najdemo v tehničnih podatkih. To je kot svetlobe, s katerim žarnica sveti na površino.Poznamo žarnice s kotom svetilnosti od 15° do 360°. Izbrati moramo žarnico s takim kotom svetilnosti, ki je najbolj primerna za naše potrebe.

LED žarnice s kotom 60° imajo podoben kot svetilnosti kot večina halogen reflektorskih žarnic. Imajo usmerjen snop svetlobe, ki zelo dobro osvetli površino (moder krog).


LED žarnice s kotom 120° imajo zelo razpršeno in enakomerno svetlobo, ki osvetli celoten prostor (rdeči krog).

Katero izbrati?
Svetloba v modrem krogu je pri 60° žarnici DVAKRAT močnejša kot pri 120° žarnici iste moči, zato vam svetujemo, da se za ožji kot odločite, ko želite boljšo osvetlitev površin (jedilna miza, delovni prostor, svetilka nad ogledalom, prostor kjer beremo, pišemo…) Obe sta primerni za osvetlitev zunanjih in notranjih prostorov.

Moč/poraba LED žarnice

Svetilnost žarnice je sorazmerna z močjo žarnice. Močnejša kot je žarnica, bolje sveti. Vendar pa to ne drži popolnoma. Svetilnost LED žarnice je odvisna predvsem od njene kvalitete, ker lahko v praksi žarnice slabše kvalitete kljub višji nazivni moči svetijo manj kot manj močnejše. Svetilnost se meri v lumnih (lm). Kvalitetne žarnice imajo svetilnost od 50lm/W do 80lm/W. Podatek o svetilnosti žarnice najdete na embalaži.

Kaj vam glede nakupa žarnice svetujejo strokovnjaki pri podjetju INLED:

Razsvetljava z reflektorji, glavna v prostoru

Ne glede na velikost prostora vam svetujemo najmanj 3W LED žarnico s kotom svetilnosti 60°, pri 2.5m visokem stropu jih je priporočljivo razporediti v razmaku 0.8-1.5m.


Razsvetljava z reflektorji, pomožna/dekorativna

Če kombiniramo reflekorje v kombinaciji z drugo razsvetljavo (lestenci, plafonjere ipd.) lahko uporabimo katerikoli moč in kot svetilnosti, razporedimo jih glede na željen učinek.


Zamenjava obstoječih žarnic

Svetujemo vam LED žarnice, ki so po kvaliteti in ceni najboljša odločitev.

Za več informacij lahko vedno kontaktirate osebje pri podjetju INLED.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.