Kaj storiti, ko se razbije fluorescentna sijalka?

Stare svetilke z žarilno nitjo postopoma izginjajo s tržišča. Sijalke LED so trenutno še med dražjimi, zaradi česar še niso tako priljubljena zamenjava. Zato večina ljudi posega po fluorescenčnih varčnih sijalkah. Toda na njih ne piše, da so ob razbitju zelo nevarne! Poglejmo kaj moramo storiti ob morebitnem razbitju varčne žarnice.

V fluorescenčnih sijalkah so zelo strupeni plini, ki s pomočjo živosrebrnih elektrod sprošča ultravijolično svetlobo. Ob razbitju sijalke se majhna količina živega srebra hitro razširi po celotni sobi. Kljub temu, da je količina živega srebra stokrat manjša kot ta v eni amalgamski plombi, je ta še vedno posebej škodljiva otrokom in nosečnicam.

 

Ob razbitju fluorescenčne sijalke je treba upoštevati varnostna navodila o ukrepih in postopku čiščenja ostankov razbite fluorescenčne sijalke:

  1. Odprite vsa okna in zapustite sobo za 15 minut.
  2. Zberite ostanke sijalke s pomočjo trdega, kompaktnega papirja ali lepenke (ne z golimi rokami, ker živo srebro z lahkoto prodre skozi kožo).
  3. Uporabite lepilni trak za zbiranje majhnih delcev sijalke.
  4. Obrišite tla z vlažno brisačo ali krpo in jo po uporabi zavrzite ali ostanke posesajte in odvrzite vrečko sesalca.
  5. Vse predmete, ki se uporabljajo za čiščenje in vrečko sesalca je treba vreči v plastično vrečko, ki jo je treba dobro zapreti in odvreči v smeti.
  6. V to vrečko vržemo tudi vsa oblačila, na katerih so delci razbite žarnice.

 

Sedaj lahko varno uživate v svetlobi svoje varčne sijalke z vedenjem, da se znate spoprijeti z njeno morebitno nevarnostjo.

 

Popravek prvotnega članka.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.