Vse, kar morate vedeti, če imate preprogo in hišne ljubljenčke

Golden retriever and british shorthair lie on the rug together under a quilt
Foto: chendongshan iz iStock

Odločitev o tem, ali je bolje namestiti preprogo v prostor ali ne, je odvisna od vaših osebnih preferenc in potreb. Preproga lahko doda toplino in udobje v dnevni prostor, vendar pa se na preprogo tudi lažje primejo umazanija in vonjave, zato je pomembno, da jo redno čistite in vzdržujete.

Če želite, da je vaš dnevni prostor bolj odporen proti umazaniji in vonjavam, so parketl, laminat, ploščice ali vinil odlična izbira, saj jih je preprosteje čistiti in vzdrževati kot preproge oziroma tekstilne obloge. Če pa si želite v dnevnem prostoru ustvariti toplo in udobno vzdušje, potem je preproga lahko odlična izbira.

Pred namestitvijo preproge v dnevni prostor se posvetujte z izkušenim prodajalcem preprog in se pozanimajte o različnih vrstah preprog, ki so na voljo. Obstajajo različne vrste preprog, ki so bolj odporne na umazanijo in vonjave, kot tudi tiste, ki so bolj odporne na obrabo. Izberite tisto, ki bo najbolje ustrezala vašim potrebam in željam.

Kakšno preprogo izbrati, če imamo ljubljenčke?

Če imate ljubljenčke, je pomembno, da izberete preprogo, ki je bolj odporna na umazanijo in enostavna za čiščenje. Nekateri materiali, ki so bolj primerni za uporabo v prostoru z ljubljenčki, so:
  1. Najlon: Najlonje odporen proti obrabi in enostaven za čiščenje, zaradi česar je primeren za uporabo v prostoru z ljubljenčki.
  2. Polipropilen: Polipropilen je tudi odporen proti obrabi in enostaven za čiščenje, zaradi česar je primeren za uporabo v prostoru z ljubljenčki. Polipropilen odlikuje praktičnost, hipoalergenost in odpornost na bledenje na soncu. Te lastnosti sodobnim proizvajalcem omogočajo ustvarjanje cenovno ugodnih, elegantnih in praktičnih modelov talnih ali stenskih preprog.
  3. Poliester: Poliester je tudi odporen proti obrabi in enostaven za čiščenje, zaradi česar je primeren za uporabo v prostoru z ljubljenčki.

Poleg tega lahko razmislite o uporabi preprog z nizkim vzorčastim vzorcem ali brez vzorca, saj so te lažje za čiščenje kot preproge z izrazitejšim vzorcem.

Če imate ljubljenčke, je pomembno, da redno čistite preprogo in jo vzdržujete, tako da bo vaš dnevni prostor vedno čist in prijeten za bivanje. Upoštevajte tudi nasvete prodajalca preprog o tem, kako najbolje skrbeti za preprogo v prostoru z ljubljenčki.

Kako najlažje odstraniti vonj po ljubljenčkih iz preproge?

Če želite odstraniti vonj po ljubljenčkih iz preproge, lahko poskusite z naslednjimi nasveti:
  1. Redno čistite preprogo: Uporabite sesalnik za redno čiščenje preproge, da odstranite umazanijo in dlake ljubljenčkov.
  2. Uporabite čistilno sredstvo za preprogo: Uporabite čistilno sredstvo za preprogo, ki je namenjeno odstranjevanju vonja po ljubljenčkih.
  3. Uporabite kis: Raziščite lahko tudi uporabo kisa za odstranjevanje vonja po ljubljenčkih. Mešajte enake dele vode in kisa in nato s pomočjo krpe ali gobice preprogo obrišite.
  4. Uporabite sodo bikarbono: Soda bikarbona lahko pomaga pri odstranjevanju vonja po ljubljenčkih. Posujte sodo bikarbono po preprogi in pustite delovati nekaj ur, nato pa preprogo sesajte.
  5. Uporabite čistila z encimi: Encimi so snovi, ki razgrajujejo umazanijo in vonjave, zaradi česar so lahko učinkoviti pri odstranjevanju vonja po ljubljenčkih. Uporabite lahko encimsko čistilno sredstvo ali pa si encime pripravite sami iz naravnih sestavin, kot so kis in sodo bikarbona.
  6. Poskrbite za redno čiščenje ljubljenčkov: Redno kopanje in čiščenje ljubljenčkov lahko pomaga pri preprečevanju vonja po ljubljenčkih v vašem domu.

Ne glede na to, katero metodo uporabite, je pomembno, da preprogo temeljito očistite in odstranite umazanijo in dlake ljubljenčkov, preden poskušate odstraniti vonj. V nasprotnem primeru lahko vonj po ljubljenčkih ostane v preprogi.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekUkrepi za energetsko bolj učinkovit in trajnosten dom
Naslednji članekDodatni milijoni za razpise v predelavi lesa

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.