Vodič po nakupu televizorjev (del 4): pametni TV in igre

Changing Channel On Smart TV
Foto: stockforliving iz iStock

Pametni televizorji: večina jih je že

Večina televizorjev, ki jih kupite zdaj, bo imela vgrajen Wi-Fi za povezovanje z internetnimi storitvami, kot je Netflix, prenos filmov na zahtevo, igranje iger ali celo objavljanje na Facebooku. Najnovejši modeli lahko celo iščejo vsebino v storitvah pretakanja in programih v živo na kablu in satelitu.

Vmesniki se na splošno izboljšujejo. Vizio, LG in zdaj Samsung uporabljajo priročno vrstico ikon na dnu zaslona. Google ponuja svojo platformo Android TV podjetjem, kot so Sony, Philips, Hisense in TCL. V tujini pa je dostopnih še nekaj drugih vmesnikov.

Čeprav večina pametnih televizorjev vključuje glavne storitve, kot so YouTube, Netflix in Amazon Prime Video, preverite, ali ima televizor, ki ga kupite, vse možnosti, ki jih želite.

Aplikacije za pretakanje, ki so na voljo na pametnih televizorjih, so tudi eden najboljših načinov za iskanje in uživanje v vsebini 4K in HDR. S filmi in oddajami, ki jih ponujajo storitve Amazon, Netflix in YouTube, je hitro in enostavno najti tako ločljivost 4K kot vsebino, ki podpira HDR – lažje kot iskanje ploščkov Blu-ray z želenimi formati. Edina skrb je, ali lahko vaša internetna povezava zagotovi dovolj pasovne širine.

Vendar niso vsi pametni televizorji enaki. Številne cenovno ugodne blagovne znamke bodo ponudile funkcionalnost pametnega televizorja, ne da bi navedle dejansko platformo, ki jo uporabljajo. V teh primerih pričakujte, da boste naleteli na omejitve. Pametne platforme drugih blagovnih znamk pogosto trpijo zaradi močno omejene izbire aplikacij, slabe zmogljivosti in zevajočih varnostnih lukenj.

V preteklosti bi lahko kupili cenejši »neumen« televizor in ga naredili pametnega z napravo za pretakanje, kot je Chromecast. Toda dandanes je težko dobiti televizor, ki ni pameten, tudi če se odločite za majhen model po ugodni ceni. Vendar so te priklopne napravice še vedno lahko dobre za razširitev izbire aplikacij na izbranem televizorju.

Ne pozabite na igre: funkcije so pomembne

Dober igralni televizor ne bo imel samo odlične slike in zvoka. Upoštevati morate tudi možnosti povezljivosti, igralne funkcije in splošno odzivnost televizorja.

Priporočamo, da vzamete model z več vrati HDMI, saj lahko dodatna vrata HDMI pomenijo razliko med tem, da pustite svojo konzolo priključeno in jo zamenjate za predvajalnik Blu-ray vsakič, ko želite zagnati krog igre Call of Duty.

Čeprav je HDMI 2.1 še relativno nov, ga mora imeti vsaka konzola naslednje generacije. Določene funkcije, ki jih ponuja specifikacija 2.1, so postale veliko pogostejše, na primer način samodejne nizke zakasnitve (ALLM), ki preklopi v igralni način takoj, ko je konzola vklopljena, in spremenljiva hitrost osveževanja (VRR), ki se ujema z zaslonom. na izhod sličico za sličico, ki prihaja iz televizorja, in oba sinhronizira za igranje iger brez tresenja.

Plačajte pravo ceno: ugodne ponudbe so na voljo

Medtem ko boste s plačilom polne cene vedno dobili najnovejše funkcije in najboljše zmogljivosti, veliko kupcev odlaša, ker menijo, da so trenutni televizorji predragi. Resničnost je taka, da televizorji niso le vedno boljši, ampak še nikoli niso bili tako dostopni. Medtem ko lahko vrhunski modeli zlahka dosežejo ceno do 2000 evrov, je na voljo veliko odličnih televizorjev – skupaj z vso ločljivostjo 4K, podporo za HDR in pametnimi funkcijami, ki jih priporočamo – za veliko manj. Še bolje, skoraj vedno se obeta odlična razprodaja in če ste pripravljeni nekoliko popustiti, lahko pri nakupu naslednjega televizorja prihranite na tisoče evrov.

eprodaja@bigbang.si | 01 362 60 00 | Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

Glavni urednik

Prejšnji članekEkosen na Sejmu Dom 2023 v Ljubljani
Naslednji članekTo so najpogostejše napake, ki jih delamo pri kuhanju kave in pokvarijo njen okus
eprodaja@bigbang.si | 01 362 60 00 | Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

Glavni urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.