Preverite, kakšna je idealna višina mize

kitchen, interior design, indoors
Foto: StockSnap iz Pixabay

Idealna višina mize in stolov je seveda odvisna od namena uporabe mize in velikosti stolov. Tu je nekaj splošnih smernic za določitev ustrezne višine:

Jedilne (kuhinjske) mize

Jedilna miza mora biti visoka približno 71-76 cm. Stoli naj imajo sedalni del na višini približno 45 cm, tako da bodo udobne višine za sedenje za mizo.

Barska miza/barski pult za zajtrk

Barska miza za zajtrkovanje je običajno visoka približno 91 cm in je zasnovana za uporabo z barskimi stoli ali stoli, katerih višina sedeža je približno 60-65 cm. Klasični barski sttoli so še kakšnih 10 cm višji in imajo oporo za stopala.

Klubske mizice

Klubska mizica mora biti visoka približno 46-51 cm, kar je približno enako visoko kot sedež na kavču.

Pisalne mize

Višina pisalne mize je odvisna od namena uporabe in višine uporabnika. Standardna pisalna miza je visoka približno 74–76 cm, obstajajo pa tudi nastavljive mize, ki jih je mogoče dvigniti ali znižati, da se prilagodijo različnim uporabnikom. Stol mora biti nastavljen tako, da so stopala uporabnika ravno na tleh in da so kolena pokrčena pod kotom 90 stopinj, ko sedi za mizo.

Otroška pisalna miza naj bo visoka 69-73 cm za osebe med 145-165 cm osebe med 165-185 cm pa naj imajo mizo višine 74-78 cm. Če je na mizi računalnik, naj bo razdalja med ekranom in otrokovimi očmi 60-70 cm.

Pomembno je upoštevati, da so to le splošne smernice, idealna višina mize in stolov pa bo odvisna od posebnih potreb in preferenc uporabnika.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKoliko toplote uhaja skozi vaša okna?
Naslednji članekIzjemne fotografije avtomobilov leta 2022

Urednica portala MojPrihranek.si

S spleta


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.