Prednosti in slabosti lakiranega in oljenega parketa

leseni pod

Lesene talne obloge so priljubljene predvsem za topline, ki jo dajejo domu, ter prijetnega občutka, ko stopamo po njih. Les je tudi dober toplotni izolator. Zaključni sloj je tisti, ki bo dodal še nekaj pomembnih lastnosti. Je bolje, da je les lakiran ali oljen? Enoznačnega odgovora ni, glede na spodaj napisano pa presodite, kateri je primernejši za vas.

Lakirani parket

Videz:

Je visokega sijaja ali svilnatega mat videza.

parket

Slabosti:

Slabost lakiranega parketa je, da so na visoko sijajnih površinah poškodbe velikokrat bolj vidne. Na približno 3 mesece je koristno tudi poliranje parketa.

Prednosti:

Lakirani podi so načeloma bolj odporni na praske in so v primerjavi z oljenimi podi bolj odporni na vodo. Čiščenje je povsem preprosto – z vodo in nekaj čistila.

Nega:

Glede na obrabo je na približno 15 let dobro parket obnoviti – zbrusiti in ga ponovno lakirati. Redkeje uporabimo lak na osnovi topil. Običajno v manj obremenjenih prostorih uporabimo enokomponentni poliuretanski, v bolj obremenjenih pa dvokomponentni poliuretanski lak na vodni osnovi.

Oljeni parket

Videz:

Oljeni podi so bolj naravnega videza. Olje ne daje leska, temveč ustvarja mat videt površin.

Slabosti:

Olje se dobro vpije v vsako poro lesa in ga dobro zaščiti ter ga napravi vodoodbojnega, ne pa tudi vodoodpornega.

Prednosti:

Preprosto se ‘popravi’ manjše poškodbe. V primeru manjših poškodb, ali če ostane voda dalj časa na parketu, ki je oljen, les dobro zbrišemo, nato pa ga premažemo z oljem. Da vodni madeži ne bi ostali vidni na podu, ga vedno čistimo z vlažno in ne mokro krpo, uporabimo pa posebno čistilo za oljene parkete.

Nega:

Oljen les je sicer načeloma precej odporen na odrgnine. V primerjavi z lakiranim parketom, terja oljeni nekaj več truda za vzdrževanje. 1- ali 2-krat letno, odvisno, kako obrabljen je, ga je treba negovati z oljem, če želimo, da bo čim dalj časa lep.parket

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekPreprost trik za čiščenje preproge
Naslednji članekEnostavno odmašite odtok
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.