Kuhinje 2023: Kako opremiti kuhinjo v letu 2023

kitchen, dining room, be
Preprostost, narava in domačnost bodo imele prednost. Foto: 5460160 on Pixabay

Z letom 2023 prihajajo novi trendi pri kuhinjah. 2023 bo zanimivo leto! Dobra novica je, da potratnost ni med njimi. Vse več ljudi se odloča za notranjo opremo iz trajnostnih materialov in kuhinje niso nobena izjema. Pri Woman & Home so navedli nekaj letošnjih smernic za vse, ki bodo prenavljali ali opremljali kuhinje.

1Kuhinjski otoki

furniture, table, house
Kuhinjski otoki veliko prispevajo k prostorski organizaciji. Foto: shadowfirearts on Pixabay

Ljubezen gre skozi želodec, hrana pa skozi kuhinjo. Če ta ni že srce doma, je nedvomno stična točka in zelo obljuden prostor. Večina kuhinj ima že mini jedilnico, saj se tam zadržujemo bistveno dlje, kot pripravljamo obroke. Njihov potencial za druženje je veliko bolj izkoriščen s kuhinjskim otokom v središču, pa tudi organizacija je lažja. V letu 2023 bodo kuhinjski otoki večji in z več sedeži.

2Les

Naravni videz ostaja v modi tudi letos. Doslej sta bila priljubljena naravna materiala za kuhinje granit in marmor. Dandanes je povpraševanje po lesu čedalje večje, še posebej priljubljen je hrast.

3Mešane kovine

Kovinski sijaj se umika matte črni ali drugim manj kričečim materialom. Preudarno je kombinirati različne kovine, ki se med sabo barvno skladajo, denimo baker in zlato. Če je vse v istem kovinskem odtenku, lahko deluje monotono. Princip manj je več je združljiv s tako zaželenim naravnim videzom; materiali kot so kositer, baker in brušena medenina so zato dobra izbira. Celoten videz kuhinje se zelo spremeni že, če si omislimo medeninaste kljuke, bakrene pipe in kakšno drobnarijo zlatega odtenka.

4Japandi

japandi modern scandinavian style apartment interior design, kitchen and dining room design, 3d background
Nežna zelena doda svežino. Foto: Nongnuch Pitakkorn iz iStock

Japandi združuje japonski in skandinavski slog opremljanja in gre z roko v roki s težnjo po uporabi naravnih materialov. Zemeljski toni in lesene ter druge naravne teksture dajejo občutek povezanosti z naravo, nevtralni videz pa dopušča hitro prenovo ali dopolnitev. Tudi rastline so dobrodošle.

5Domačnost

Preprostost in toplina bosta zaželeni lastnosti prostorov v letu 2023. Kuhinjam predvsem toplina ne bo manjkala, saj so na porastu ogrevani predalniki. Udobje in uporabnost je na prvem mestu, a družinski spominki in poličke z drobnarijami ne sodijo le v dnevno sobo in lahko popestrijo kuhinjo.

6Razsvetljava

cactus, kitchen, design

Kuhinja ni zgolj prehodni prostor, v katerem kaj postorimo. Ker je deležna čedalje več pozornosti, ljudje radi nanjo opozorijo tudi z razsvetljavo – priljubljen trend so lestenci in druge neskromne viseče lučke.

7Barvna shema

shutters, kitchen, interior design
Bel prostor deluje bolj odprto. Foto: ShutterlyFabulous iz Pixabay

Temnomodre, temnozelene in črne barve so preplavile kuhinje, bela pa vseeno ostaja brezčasna. Ne le da deluje moderno, daje tudi videz, da je prostor večji. V stilu ekoloških teženj in naravnih trendov so dobra izbira tudi temnejši zemeljski odtenki. Za svetlejše odtenke so priporočljive zelene, nebesno modra ali peščeno rožnata.

S temi smernicami oprema ali preureditev kuhinje v letu 2023 ne bi smela biti težavna. Trajnostno opremljanje dopušča tudi kasnejše spremembe.

Niki Hüll

Junior novinar

VIRWoman and Home
Prejšnji članekNadstrešek brez gradbenega dovoljenja: Te možnosti imate
Naslednji članekZimski vrt je odlična izbira za celo leto
Niki Hüll

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.