Drsna ali krilna notranja vrata?

3d illustration. Modern interior in loft style barn sliding wooden door in loft room. Studio
Photo by denisik11 on iStock

Izbira notranjih vrat je lahko zakompliciran postopek. Boste izbrali klasična krilna vrata, ki jih uporablja velika večina domovanj in prostorov po svetu? Se boste raje odločili za nekoliko modernejši videz, ki ga prinašajo drsna vrata? V nadaljevanju prispevka najdete opise obeh vrat, njune prednosti in slabosti.

Notranja krilna vrata so še vedno klasika

Najpogosteje se odločamo za krilna vrata, ki omogočajo klasično odpiranje – desno ali levo. Daleč največ je enokrilnih vrat, manj pogosta pa so za notranje prostore dvokrilna vrata. Slednja večkrat vidimo kot vhodna vrata ali dvoriščna vrata, kjer se lahko odpirata obe krili. Še vedno pa se najdejo tudi v notranjih prostorih, a morajo le ti zadostovati veliki površini.

Pri krilnih vratih izbiramo predvsem na podlagi dimenzij, barv, materiala in oblik samih vrat. Vedeti je treba, da zahtevajo taka vrata svoj način odpiranja, ki ga je potrebno predvideti. Se bodo odpirala iz prostora ali v prostor? Se bodo odpirala na desno ali levo?

Modern hallway with open door. 3d render.
Photo by poligonchik on iStock

Drsna vrata so vse bolj priljubljena

Drsna vrata so postala priljubljena v zadnjih nekaj letih, predvsem v novejših domovih in prenovah starejših gospodinjstev. Kot vsak element doma, tudi drsna vrata prinašajo svoje prednosti in slabosti. Izberemo jih lahko v vseh materialih, barvah in stilih kot klasična krilna vrata, različen je le način odpiranja. Slednji pa prinaša dovolj razlik, da so drsna vrata vredna svojih odstavkov.

Prednosti drsnih vrat

Drsna vrata je pametno uporabiti oziroma namestiti tam, kjer bi potrebovali nekaj dodatnega prostora ali pa le tega primanjkuje. Ker gre za drsna vrata, ki se odpirajo vzdolž stene ali ceno vanjo, pomeni varčevanje s prostorom. Krilo vrat tako ne bo zasedlo dodatnega prostora, istočasno pa lahko temu prilagodimo tudi namestitev ostalih elementov v prostoru.

Zlahka lahko med prednosti drsnih vrat prištevamo tudi enostavnost odpiranja in zapiranja ter njihovo komaj slišno delovanje/drsenje po vodilih.

Slabosti drsnih vrat

Med slabosti drsnih vrat uvrščamo njihovo slabšo izolativnost, tako zvočno kot termično. Da se lahko izognemo tej slabosti, drsna vrata najpogosteje nameščamo na prostore, kjer ni pretirane potrebe po takšni izolaciji. Tako velika večina drsnih vrat ni primerna za nameščanje v spalnice, kopalnice, stranišča in podobne prostore.

Blue sofa in living room behind the opened classic white sliding doors, interior background of modern apartment with empty wall. 3d rendering
Photo by Scovad on iStock

Vrste drsnih vrat

Drsna vrata delimo glede na način odpiranja in način pritrditve. Glede na način odpiranja poznamo dve vrsti drsnih vrat – z odpiranjem ob steni in z odpiranjem v steno. Glede na način pritrditve pa poznamo tri vrste drsnih vrat – s kolesi, z vodili in viseči način.

Drsna vrata glede na odpiranje

V primeru drsnih vrst z odpiranjem ob steni moramo izprazniti steno, na katero se bodo odpirala vrata. Ker so nameščena ob steni jih je razmeroma enostavno montirati, popravljati in vzdrževati. Vedno pa bo vidno zgornje vodilo, ki pa ga lahko brez težav zamaskiramo kot del retro stanovanja. Prav tako ga je mogoče zakriti. Drugi način drsnih vrat glede na odpiranje pa je odpiranje v steno, ki predstavlja na prvem mestu praktičnost. Vgrajena mora biti posebna kaseta, sama stena pa mora dovoljevati tak poseg vase. Najboljše je, če se za taka vrata odločimo že med samo gradnjo ali prenovo gospodinjstva.

Drsna vrata glede na način pritrditve

Načinov pritrditve je najverjetneje nešteto, najbolj razširjeni in uporabljeni pa so trije. Viseča drsna vrata uporabljajo vodilo na zgornji strani, na spodnji pa je talno kolo. Drugi način so talna vodila, kjer se v talno oblogo vreže kanal, vanj pa se namesti vodilo. Tak način bo odvisen od same talne obloge. Tretji način pa so drsna vrata s kolesci, ki so nekakšna mešanica obojega. Zgornje vodilo je v tem primeru pritrjeno v strop ali steno nad vrati, spodnje vodilo pa je na tleh.

Prejšnji članekSamooskrba s sončno energijo je naša prihodnost
Naslednji članekSpletni kalkulator: izračunajte višino energetskega dodatka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.