Vzdrževanje pralnega stroja

Brez ustreznega vzdrževanja se življenjska doba strojev in gospodinjskih aparatov skrajša. Med aparati, ki potrebujejo posebno nego, a je običajno ni deležen, je pralni stroj.

Z rednim vzdrževanjem pralnega stroja boste podaljšali stroju življenjsko dobo, hkrati pa preprečili, da bi se razvijala plesen. Plesen je pogosto vzrok, da perilo nenadoma ne diši več lepo, iz bobna po pranju pa zaudarja, nastane pa zaradi nabiranja ostankov tekočega praška in mehčalca na ceveh in plastičnih delih stroja.

Dandanes zaradi zmogljivosti pralnih sredstev lahko perilo operemo povsem učinkovito pri nizkih temperaturah. Temperatura med 30 in 60 stopinj Celzija po drugi strani ustvarja idealne pogoje za razvoj gliv in plesni.

Dobro je, da vsaj enkrat na teden ali dva zaženete stroj pri najvišji temperaturi. Uporabljajte sredstva za odstranjevanje kamna in tako poskrbite, da zaradi nabiranja kamna stroj za delovanje ne bo porabil več energije kot sicer. Vodni kamen lahko poleg tega tudi trajno poškoduje vaš stroj.

Zaščitite stroj na naraven način

Z uporabo naravnih sredstev poskrbimo tako za svoje zdravje kot za okolje. Pralni stroj lahko vzdržujete s pomočjo naslednjih treh sestavin: belega kisa, sode bikarbone in esencialnih olj.

  1. V prazen pralni stroj natresite dve skodelici sode bikarbone in operite pri najvišji temperaturi. Soda bikarbona bo očistila notranjost stroja in odstranila neprijetne vonjave, ki so nastale zaradi ostankov detergenta in mehčalca.
  2. Ko zaključi ciklus, dodajte 2 skodelici belega kisa in 10 kapljic vašega priljubljenega eteričnega olja (sivka, beli čaj …). Operite znova pri najvišji temperaturi. Pomagalo bo pri dezinfekciji stroja in zmanjšalo možnost razvoja plesni.
  3. Po pranju obrišite notranjost pralnega stroja s krpo, na katero ste kanili nekaj belega kisa. Morebitno umazanijo odstranite s gobico, namesto čistilnega sredstva pa uporabite sodo bikarbono in vodo.

Ne pozabite očistiti tesnilne gumice ob vratcih stroja in stekla na vratcih. Obvezno očistite tudi posodico za detergent in mehčalec. Morebitno umazanijo odstranite s pomočjo gobice ali ščetke za zobe. Namesto običajnega agresivnega čistila uporabite sodo bikarbono.

Nekateri pralni stroji imajo program za čiščenje stroja. V kolikor imate ta program, ga zaženite vsaj enkrat ali dvakrat na mesec.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekNovice MojPrihranek odslej tudi v aplikaciji Squid
Naslednji članekEnergijske oznake ne bodo več enake

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.