S pravimi prijemi v kuhinji do manjšega računa za elektriko

Priprava hrane je vsekakor eno pomembnejših opravil vsake prave gospodinje ali gurmana. Vendar pa lahko s pripravo hrane porabimo kar veliko električne energije, oziroma je kar nekaj prihranimo in prihranek porabimo za nakup slastnih živil.

 

Tu so le nekateri nasveti, ki bodo vašo kuhinjo naredili bolj varčno in konec meseca denarnici bolj prijazen račun:

– Za manjše obroke lahko uporabimo mikrovalovno pečico, s katero prihranimo tudi do 80% energije (a kvaliteta obroka je lahko vprašljiva).

 

– Steklokeramični štedilniki so varčnejši od štedilnikov z litimi ploščami (prihranek do 1/5 energije). 

 

– Ko kuhamo z vročo vodo (npr. špageti) vedno zapremo posodo s pokrovko, da se voda hitreje segreje, oziroma za kuho izberemo lonec na pritisk.

 

– Kuhalno posodo vedno popolnoma prekrijemo s kuhalno ploščo, ob tem pa pazimo, da glede na posodo izberemo primerno velikost kuhalne plošče – ne kuhamo čaja na največji plošči!

 

– Pečico ob peki ne odpiramo, saj lahko izgubimo do 20% toplote. V kolikor imate možnost programirane peke z vnaprej pripravljenimi vzorci, se je poslužujte. Pečico lahko izklopite kakšnih 10 minut preden jed vzamete iz nje.

 

– Pomivalni stroj uporabljamo le, ko je ta do roba poln – za dva krožnika in dve šalci se zagon pomivalnega stroja ne izplača. Pazite tudi, da ga zaženete v času, ko je električni tok cenejši. 

 

– Hladilnik in zmrzovalnik sta med najdražjimi porabniki električne energije v gospodinjstvu. Če kupujete novega, pazite da izberete model z varčno oznako A ali vsaj B. Optimalne nastavitve hladilnika so od 4 do 5 stopinj celzija, zmrzovalnika pa -18 stopinj celzija. Hladilnika in zmrzovalne skrinje ne odpiramo po nepotrebnem, saj se tem izgubljamo energijo.  

 

To so le nekateri najbolj osnovni triki in prijemi, s katerimi lahko prihranimo kar nekaj evrov vsak mesec. Za prihranke na ostalih področjih (dnevna soba, električna oprema) pa si poglejte ostale objave na strani.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.