Odgovarjamo na večno vprašanje: prati na roke ali strojno?

Dirty dishes pile needing washing up. Household chore concept on white background
Foto: PaulMichaelHughes iz iStock

Vprašanje o tem, ali je bolje pomivati posodo na roke ali uporabiti pomivalni stroj, je pogosto predmet razprav med okoliško zavednimi posamezniki. Medtem ko nekateri verjamejo, da je pomivanje na roke bolj ekološko, drugi zagovarjajo učinkovitost pomivalnih strojev. Poglejmo, kateri način porabi več vode in kaj vpliva na to odločitev.

Pomivanje na roke

Pomivanje na roke pogosto zahteva tekočo vodo skozi celoten postopek. Večina ljudi pusti vodo teči, medtem ko pomiva, kar lahko povzroči znatno porabo vode. Če se odločite za pomivanje na roke, je priporočljivo, da uporabljate posodo za umivanje in dve ločeni posodi za spiranje (eno s toplo vodo, drugo s hladno), kar lahko dodatno poveča porabo vode. Pri pomivanju na roke je tudi večja verjetnost, da boste porabili več vode, saj se lahko posoda večkrat opere, preden se odločite, da je dovolj čista.

Pomivalni stroj

Woman Doing Chores Loading Dishwasher In Kitchen At Home
Foto: monkeybusinessimages iz iStock

Pomivalni stroji so zasnovani tako, da porabijo manj vode kot pomivanje na roke. Moderni modeli pomivalnih strojev so zelo učinkoviti in lahko porabijo manj kot 15 litrov vode na cikel pomivanja. Poleg tega pomivalni stroji običajno bolje izkoriščajo temperaturo vode, kar omogoča boljše čiščenje in dezinfekcijo posode, kar lahko pomeni manjšo potrebo po ponovnem pomivanju. Pomivalni stroji tudi omogočajo, da se posoda posuši na zraku, kar zmanjšuje potrebo po uporabi energije za sušenje posode.

Kaj vpliva na odločitev

Študija, ki jo je objavil Water Research Foundation, je pokazala, da pomivanje na roke običajno porabi približno 27 litrov vode na obrok, medtem ko sodobni pomivalni stroji lahko porabijo le približno 15 litrov vode na cikel pomivanja. To pomeni, da lahko pomivalni stroji prinesejo kar 50% prihranka vode v primerjavi s pomivanjem na roke.

Poleg tega je raziskava, ki jo je opravila univerza v Bonnu, pokazala, da pomivalni stroji bolje izkoriščajo temperaturo vode, kar omogoča boljše čiščenje in dezinfekcijo posode. To pomeni manjšo potrebo po ponovnem pomivanju in s tem dodatno zmanjšanje porabe vode.

Čeprav lahko pomivanje na roke omogoča večjo kontrolo nad porabo vode in uporablja manj energije, pa so sodobni pomivalni stroji postali zelo učinkoviti pri porabi vode in energije, kar lahko prinese prihranke na dolgi rok.

Obstaja večja verjetnost, da pomivanje s pomivalnim strojem prinese manjšo porabo vode kot pomivanje na roke, zlasti če uporabljate energijsko učinkovit model in ga napolnite do kapacitete. Kljub temu pa je pomembno upoštevati tudi druge vidike, kot so stroški energije in uporaba detergentov. Pri končni odločitvi je torej treba upoštevati celoten okolijski odtis in osebne preference.

Prejšnji članekNajbolj prodajani avtomobili leta 2023
Naslednji članekNezaželeni »sosedje«! To so škodljivci, ki lahko živijo v vaši postelji

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.