Kako zmanjšati rabo električne energije doma

Električna energija je eden od temeljnih virov življenja. Brez nje bi se lahko poslovili od vseh elektronskih naprav, ki nam lajšajo življenje. A žal se elektrika stalno draži, kar nam nazorno prikaže mesečni račun od izbranega ponudnika. Da bi ta račun zmanjšali, velja upoštevati nekaj nasvetov za bolj varčno porabo električne energije.

Povprečno slovensko gospodinjstvo naj bi po podatkih Statističnega urada RS vsak mesec porabilo od 290 do 330 kWh (kilovatnih ur). Na računu naj bi to znašalo okoli 50 evrov mesečno. Poraba energije je bistveno manjša v stanovanjih kot pa v hišah. Tisti, ki imate račun bistveno višji od omenjenega povprečja, lahko z bolj ekonomično porabo elektrike prihranite kakšen evro.

Absolutno največ (okoli 66 %) električne energije rabijo grelne naprave – tu prevladujejo električne peči, električni radiatorji, grelniki tople sanitarne vode itd. Seveda je njihova poraba največja v zimskem času, ko pogosto nadomeščajo centralno ali drugo lokalno obliko ogrevanja. Problem je, da se je tej rabi energije včasih težko izogniti. Rešitve so sicer toplotna izolacija stanovanja/hiše, izključitev ogrevanja v prostoru, ki ga ne uporabljate in izogibanje pretirani uporabi električnih peči.

 

Med požrešnejšimi napravami spadajo zamrzovalne skrinje, hladilniki in pralni stroji. V zadnjih letih so proizvajalci bele tehnike (hladilnikov, pralnih in pomivalnih strojev, in drugi gospodninjskih aparatov) izredno napredovali na področju znižanja rabe električne energije. Vse novejše naprave se tako razvrščajo v energetske razrede od A do E. Nobenega razloga ni, da pri nakupu ne posežete po napravah razreda A in B – kar je zelo učinkoviti način varčevanja pri teh napravah. V tem primeru pa tudi vedno ne vleja, da bi za napravo iz razreda A plačali več kot za napravo iz razreda B. Pri uporabi večjih gospodinjskih aparatov (rabijo več elektreične energije) jih je priporočljivao uporabljanjati v času »poceni« električnega toka, v nižji tarifi.

 

Naslednji pomemben dejavnik je električna energija, ki je namenjana za ustvarjanju umetne svetlobe. Ta v povprečju obsega okoli 15 % rabe električne energije v povprečnem slovenskem gospodinjstvu. Hiter izračun nam pokaže, da bi nas ena stovatna žarnica, ki bi bila prižgana cel mesec, stala okoli sedem evrov. Na srečo so na tržišču že varčne žarnice (fluorescentne plinske sijalke in halogenske žarnice), ki rabijo do petkrat manj električne energije. Vsekakor velja, da je potrebno luči ugašati takrat, ko jih ne potrebujete, velja pa tudi razmisliti o nadomeščanju klasičnih žarnic z varčnimi.

 

Omenimo še sobne naprave – televizije, računalnike, monitorje, telefone … Čeprav na prvi pogled izgleda, da so veliki televizorji med izredno potratnimi napravami, je resnica ravno nasprotna. Večja plazma, če je vklopljena šest ur dnevno, predtsvlja strošek štirih evrov na mesec. Enako velik LCD že skoraj enkrat manj (novejši LCD televizorji z LED tehnologijo veljajo za ene najbolj varčnih porabnikov). Če imate doma še vedno katodni televizor ali monitor, velja torej razmisliti o bistveno bolj varčnem LCD-ju.

 

Drugačna zgodba so računalniki – predvsem tisti višjega ranga. Računalnik, ki je prižgan cel mesec za namene pisanja dokumentov in deskanje po spletu predstvlja strošek desetih evrov (prenosniki so energijsko bolj varčni). Raba električne energije računalnika je odvisna od njegove obremenitve. Bolj kot je obremenjen, več elektrike rabi. Vsekakor se splača računalnik ugašati, če ga ne potrebujete – to velja predvsem za tiste, ki ga puščajo prižganega čez noč.

 

Enako velja za sobne konzole (Xbox 360, Playstation 3), katerih raba električne energije je primerljiva z računalniki. Slaba novica je tudi, da slednje delujejo ob polni obremenitvi ne glede na to, kaj počnejo – predvajajo film ali poganjajo napredno igro. Predvajanje filma na konzoli je tako bistveno dražje od predvajanja na namenskem predvajalniku.

 

Najbolj zahrbtne pa so naprave, ki na prvi pogled izgledajo nedolžne, a so prižgane cel mesec, njihova raba energije pa je vse prej kot zanemarljiva. Tu prevladujejo predvsem routerji, usmerjevalniki in televizijske signalne škatle. Tri take napravice, ki so v neprestanem delovanju cel mesec, lahko doprinesejo dodatne štiri evre na položnico, kar lahko predtsvlja tudi desetino mesečnega računa. Zato jih je smiselno ugašati ob neuporabi.

 

Vse domače naprave trošijo nekaj električne energije tudi, ko so ugasnjene ali v načinu pripravljenosti. Ta raba energije je sicer zanemarljiva, vendar pa je pametno izklopiti napajanje, ko greste na potovanje ali počitnice.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.