Aparata z oznako A+++ ne boste več našli

Od leta 2002 je označevanje gospodinjskih strojev z energijsko nalepko obvezno. Zdaj doživljajo nalepke že drugo spremembo oblike in vsebine. Kakšne spremembe uvaja nova nalepka?

Nove energijske nalepke za prve skupine izdelkov, med drugim tudi pralne in pralno-sušile stroje, bodo obvezne od marca 2021.

Gneče v A razredu ne bo več

Do sedaj so veljali energijski razredi in podrazredi. Naprave so bile uvrščene glede na učinkovitost v razrede od G (najmanj učinkovite) do A+++ (najbolj učinkovite). Z napredkom na tehnološkem področju se je A razred začel polniti, ker je potratnih aparatov vse manj, pa so nižji razredi ostali prazni. »EU zato postopoma uvaja nov način označevanja oziroma razvrščanja izdelkov v energijske razrede – z novo lestvico od A do G, brez razredov, označenih s plusi, kar bo omogočilo boljše razumevanje in lažjo primerjavo energijske učinkovitosti izdelkov,« pojasnjujejo na ZPS. »S spremembo energijskih razredov se spreminja tudi vsebina nalepke, saj se je spremenilo navajanje nekaterih drugih podatkov o strojih.«

A razred naj bi bil zaenkrat prazen. Trenutno najbolj učinkovite aparate bodo uvrstili v razred B in tako v razredu A pustili prostora za tehnološko še bolj dovršene in energetsko še bolj učinkovite aparate.

Pri pomivalnih, pralnih in pralno-sušilnih strojih bo na nalepki prikazana poraba energije za 100 ciklov, pri zaslonih in svetilih za 1000 ur uporabe, pri hladilnikih pa letna poraba energije.

Vsebina novih nalepk za pralne in pralno-sušilne stroje

Poleg uvedbe že znane lestvice, se spreminjajo tudi podatki na nalepki. Na podlagi teh naj bi bilo lažje primerjati aparate glede varčnosti z energijo in okolju prijazne uporabe.

nova en nalepka za pralno-sušilne stroje

nova en nalepka za pralne stroje

Dodana QR koda omogoča uporabniku, da preprosto pridobi dodatne informacije o izdelku. Kodo prebere s pametno napravo in izpišejo se podrobnosti o aparatu.

Urednica portala MojPrihranek.si

PREKOZveza potrošnikov Slovenije
Prejšnji članekKako se znebiti smrdljivcev
Naslednji članekEdinstveni način, kako očistiti radiatorje
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.