Ali je samočistilna funkcija škodljiva za pečico?

Cropped view on woman hand press sensor button of modern electric oven to cooking dinner. Female finger choose program on touch control panel with indicators. Household baking appliances at kitchen
Foto: brizmaker iz iStock

Moderne pečice imajo tudi samočistilno funkcijo, ki je skozi leta navduševala mnoge lastnike gospodinjstev. Zdaj pa se pojavlja vse več informacij, da naj bi bila ta funkcija dejansko škodljiva. Je to res?

Samočistilna funkcija pečice, ali je varna?

Kako v osnovi poteka samočiščenje pečice? Pečica, ki ima to funkcijo, pri vključitvi slednje sežge drobtine in maščobo ter jih spremeni v pepel. To naredi tako, da notranjo temperaturo pečice za tri do pet ur dvigne na skoraj 480 stopinj Celzija. In v tem je težava. Tolikšna vročina lahko poškoduje komponente pečice. Proizvajalci to funkcijo pogosto označujejo kot »zeleno« za okolje, saj pri tem ne uporabljamo raznoraznih čistil.

Katere komponente se lahko poškodujejo zaradi cikla samočiščenja?

To so deli, ki so najbolj ogroženi:

  • Varnostni termostat
  • Ključavnica vrat
  • Stopljeni elementi za peko, praženje ali konvekcijo.
  • Stopljeni gumbi.
  • Žarnica za pečico.
Close up of woman's hand setting temperature control on oven. The display shows the set temperature to 200 degrees Celsius
Foto: djedzura iz iStock

Ali je varno samočistiti pečico?

Ja in ne. Seveda lahko pride do težav pri samočistilni funkciji pečice, pri čemur je glavna vsekakor ekstremno visoka temperatura pečice. V navodilih za uporabo pečice večina proizvajalcev pečic opozarja, da morajo biti majhni otroci in hišni ljubljenčki med samočistilnim ciklom izven kuhinje. Če bi šli korak dlje bi lahko predvidevali poškodbe pečic, sorodnih elementov in tudi požar. Pojavljajo se tudi mnenja o sproščanju prevelikih količin ogljikovega monoksida med sežiganjem umazanije in maščobe med samočiščenjem pečice.

Ali obstaja kakšna korist od samočistilne pečice?

Vsekakor! Samočistilne pečice zahtevajo veliko več izolacije okoli sebe, to je zelo pomembno. Ta izolacija preprečuje, da bi prekomerna toplota (med ciklom samočiščenja) povzročila požar v ohišju okoli pečice. Ta dodatna izolacija preprečuje izgubo toplote med običajnim pečenjem ali praženjem. Posledično je pečica učinkovitejša, kar prihrani denar.

Looking inside the black empty kitchen oven. There is a lattice shelf and a red hot heating element. Background.
Foto: AnatolEr iz iStock

Kako lahko očistite pečico?

Svojo pečico lahko očistite brez uporabe samočistilne funkcije ali močnih kemikalij. Pečico lahko očistite tudi s paro, mešanicami z limono in kisom.

Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članekTuristi pozor, to je odslej brezplačno na Hrvaškem
Naslednji članekPrednosti razsutega in organskega čaja za zdravje, okolje in vašo denarnico
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.