10 nasvetov za varčevanje z energijo v kuhinji

Verjamemo, da imate radi kuhanje in slastne obroke, ne dvomimo pa tudi, da so vam všeč nižji računi za energijo. Zato bi radi z vami delili 10 nasvetov, kako privarčevati v vaši kuhinji.

1.Izklopite pečico nekaj minut prej

Predčasno izklopite pečico, saj bo toplota, ki ostaja v njej še naprej kuhala hrano, med tem ko boste pripravili krožnike. To velja tudi za štedilnik ali plošče, ko pečemo ali kuhamo v pokritih posodah – vendar ne poskusite tega, ko kuhate mehko kuhana jajca, saj boste dobili trdo kuhana.

2. Ne igrajte Tetrisa s pomivalnim strojem

Kdo rad igra Tetris s krožniki in skledami v pomivalnem stroju? Seveda je pomembno, da pomivalni stroj deluje le, ko je poln. Tako zmanjšujete porabo vode, vendar ne zalagajte stroja do točke,  ko ne morete več zapreti vrata! Prekomerno zlaganje lahko prepreči, da bi posoda postala čista zato jih boste morali ponovno sprati in tako boste porabili več energije in vode.

3.  Žarnice

Ko gre za menjavo žarnic v napravh tudi uporabite energetsko varčne sijalke, saj bodo delovale dlje in varčevale enrgijo.

4. Zaprajte vrata

Vrata zadržujejo toploto v pečici in hlad v hladilniku ali zamrzovalniku. Vendar mnogi ljudje predolgo puščajo odrta vrata ali pa zanemarjajo tesnila. Toda kako veste, če so vaša tesnila še učinkovita? Preprosto namestite list papirja med tesnilo in vrata. Če se papir zlahka premakne noter in ven, potem tesnilo ne opravlja več dobro svojega dela in energija vam uhaja. Najprej poskusite prilagoditi vrata, drugače boste morali zamenjati tesnila.

Pri večini hladilnikov je tesnila mogoče menjati

5. Uporabljajte male gospodinjske pripomočke

Namenske naprave, kot so grelniki vode ali mikrovalovka običajno porabijo manj energije kot štedilnik, zato jih vklopite ko si pripravljate eno samo skodelico čaja ali pogrevate juho.

Namenski gospodinjski pripomočki ne samo olajšajo pripravo z njimi boste tudi privarčevali

6. Pred kuhanjem odmrznite

Načrtujte naprej in zamrznjeno hrano odmrznite na prostem ali jo pustite v hladilniku, da se odmrzne. Tako boste privarčeali porabo energije z odmrzovanjem v mikrovalovki ali pečici.

7. Posušite jedi na staromoden način

Ne uporabljajte suhega cikla, samo odprite vrata pomivalnega stroja in pustite, da se vaše plošče sušijo na zraku (pri tem preprečite dostop vašemu hišnemu ljubljenčku, saj si lahko opečejo smrček).

8. Pametno uporabljajte gorilnik

Če uporabljate štedilnik na plin uporabljajte pravi gorilnika, glede na velikost vaše posode.  Prav tako je pomembno, da plamen zmanjšate na velikost tako, da ne uhaja po robovih.

9. Vodni odpadki

Ali res morate napolnite lonec ali kotliček do vrha? Pri kuhanju hrane ali pripravi nekaj skodelic čaja uporabite minimalno količino vode. Več vode kot boste nalili, več energije bo potrebno, da voda zavre. Pravo količino lahko predhodno izmerite in dodate malenkost več, zaradi izhlapevanja.

10. Zmanjšajte obroke

Če razrežete zelenjavo na manjše kose jo boste hitreje pripravili

Ne, ne govorimo, da bi morali iti na dieto … Ko kuhate zelenjavo jo režite na manjše kose. Tako boste skrajšali čas kuhanja. Enostaven, a učinkovit ukrep, še posebej, ko vas čaka lačna družina.

Obstaja veliko načinov za varčevanje z energijo v domu, ki jih je mogoče vključiti v vaše vsakdanje življenje brez težav. Ne samo, da boste tako bolj prijazni do okolja, prihranili boste tudi denar pri računih za energijo in to je zmagovalna kombinacija.

 

Matjaž Lesjak

Urednik portala MojPrihranek.si

VIRKleenheat
Prejšnji članekVrednost opravljenih gradbenih del za 4,1 % višja kot v aprilu 2019
Naslednji članekPetrolove e-polnilnice prvič v centru Ljubljane
Matjaž Lesjak

Urednik portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.