Domislila se je te poceni rešitve in nima več težav s kondenzom v domu

Water condensation on windows during winter.
Foto: Akchamczuk iz iStock

V hladnejših dneh ni redkost, da se na oknih pojavi kondenz, ki je v kurilni sezoni pogost pojav. Razlog za kopičenje vodnih kapljic je v tem, da vlaga v zraku trči ob hladna okenska stekla in se spremeni v tekočo obliko. Da bi se temu izognili, je priporočljivo, kolikor je le mogoče, stanovanja in hiše zračiti z odpiranjem oken. Nabiranje vlage ni nenevarna težava, saj se po njej lahko pojavi tudi plesen. Zgodi se, da se zaradi vsega tega na stenah in celo na pohištvu pojavi plesen. Plesen je lahko vzrok za oteženo dihanje, zamašen nos, vnetje sinusov, žrela in nosu, suh kašelj, rdeče oči …

Gospa po imenu Kimberly je postavila ravno to vprašanje v Facebook skupini nasvetov in trikov: kako se znebiti kondenza? Neka ženska ji je ponudila genialno rešitev, poroča The Sun. »Vem, da se to sliši noro, ampak dajte mačji pesek v nogavico in jo privežite nad okno. Je poceni in traja dolgo časa. To uporabljamo v našem starem avtodomu, deluje odlično. Na okensko polico lahko postavite nogavico, ki bo vpila vso vlago,« je pojasnila Hana, članica te skupine.

Kaj je kondenzacija?

Kondenzácija ali utekočínjanje (oziroma ukapljevínjanje op. p.) je fazni prehod, pri katerem snov preide iz plinastega v kapljevinsko agregatno stanje. Kondenzacija poteka pri temperaturi vrelišča, ki je odvisna od tlaka. Ob kondenzaciji plin odda izparilno toploto, navaja wikipedia.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekKatere so najboljše začimbe za vročo čokolado?
Naslednji članekZakaj izbrati leseno jedilno mizo?
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.