Je tudi v vašem domu preveč te radioaktivne snovi?

radon nevaren plin

OBVESTILO: Poročali smo, da je meritev brezplačna, a smo bili opozorjeni, da je storitev plačljiva. Za nevšečnosti se opravičujemo in objavljamo popravek.

Uprava za varstvo pred sevanji se je letos že četrto leto zapored lotila izvajanja meritev prisotnosti radona v zasebnih hišah in stanovanjih v tistih občinah, ki so na območjih z več radona, ter v šolah in vrtcih po Sloveniji. Meritve tudi letos izvaja Zavod za varstvo pri delu, v zasebnih hišah in stanovanjih pa švedsko podjetje Radonova.

Meritve obvezne do 20. marca 2021

Na območjih z več radona so meritve v stanovanjskih objektih priporočljive, v podjetjih na teh območjih pa po Zakonu o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti obvezne. Delodajalcem zakon nalaga, da do 20. marca 2021 opravijo meritve radona v delovnih prostorih.

Območja s povišanimi koncentracijami radona

Na koncentracijo radona v zraku zaprtega prostora odločilno vplivajo:

  • značilnosti tal (vsebnost urana, poroznost, tektonski prelomi), na katerih stavba stoji
  • velikost, oblika, vrsta in starost stavbe ter kakovost njene izgradnje

Visoke koncentracije radona v zaprtih prostorih lahko pričakujemo predvsem na področjih, kjer so tla porozna in zato dobro prepustna za radon. To so predvsem kraška tla in prodnate podlage. Območja z več radona določa Uredba o nacionalnem radonskem programu (Ur.L. RS št. 18/18) in so ozemlja občin:

Bloke, Cerknica, Črnomelj, Divača, Dobrepolje, Dolenjske Toplice, Hrpelje – Kozina, Idrija, Ig, Ivančna Gorica, Kočevje, Komen, Logatec, Loška dolina, Loški Potok, Miren – Kostanjevica, Pivka, Postojna, Ribnica, Semič, Sežana, Sodražica, Vrhnika, Žužemberk.

Zakaj je radon nevaren?

Čeprav je radon radioaktiven, pravzaprav ne predstavlja velike nevarnosti za človeka. Skupaj z zrakom ga sicer vdihnemo, vendar ga kot plin tudi izdihnemo. Drugače pa je z njegovimi kratkoživimi razpadni produkti, ki so vedno prisotni v zraku skupaj z radonom. Kot aerosole jih namreč pljuča odfiltrirajo od vdihanega zraka. Na steni dihalnih poti, kjer so se usedli, razpadajo in nastali delci alfa napadajo okoliško tkivo ter ga poškodujejo. Te poškodbe so lahko tako resne, da vodijo do nastanka raka.

Ocenjujejo, da je vsak deseti rak na pljučih posledica radona oziroma njegovih razpadnih produktov.

Kako poteka meritev

Meritev poteka v 4 korakih:

  1. Preko obrazca se prijavite na meritev (storitev je plačljiva) in na dom prejmete detektor.

Prijavni obrazec za podjetja

Prijavni obrazec za fizične osebe

2. Detektor za dva meseca namestite na primerno mesto.

3. Detektor v priloženi kuverti pošljete na ZVD.

4. Fiziki izvedenci za sevanja na ZVD Zavodu za varstvo pri delu bodo analizirali prejete detektorje. Izsledke boste prejeli na vaš naslov.

Urednica portala MojPrihranek.si

VIRZVD Zavod za varstvo pri delu
Prejšnji članekZa nove vrtičke v Ljubljani predvidenih slabih 600.000 evrov
Naslednji članekPeugeot predstavil svoj novi logotip
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.