Beton nepogrešljiv tudi pri opremljanju

Vaza iz betona kot zanimiv dodatek

Če razmišljate, kako bi videz svojega vrta ali celo doma malo popestrili, potem se lahko poslužite betonskega trenda. Gre namreč za betonsko pohištvo, ki ga sicer najpogosteje vidimo zunaj, kot vrtno pohištvo, a v obliki nekaj dodatkov, ki dodajo svoj kanček topline, lahko najdejo tovrstni kosi svoj kotiček tudi v zaprtih prostorih. Veliki ali majhni kosi, tudi okrasni predmeti – beton omogoča res raznovrstno paleto možnosti uporabe.

Beton ima tudi »mehkejšo« stran

Čeprav ob misli na beton v osnovi pomislimo na trden, robusten material, ki se uporablja pri gradnji in bolj grobih projektih, pa trendi pohištva in celo dodatkov za dom, ki so izdelani ravno iz tega materiala, kažejo, da ima kar nekaj potenciala tudi na področju opremljanja. Zaradi svoje prilagodljivosti omogoča veliko kreativnosti in eksperimentiranja. Začenši z betonskim vrtnim pohištvom, kjer so v ospredju bolj veliki kosi pohištva, pa do manjših kosov, ki jih namestimo v notranjih prostorih, iz betona pa so izdelani tudi številni dodatki za dom. Katere so ključne prednosti betonskega pohištva?

Prednosti betonskega pohištva

  • Prva, precej izrazita prednost pred drugimi materiali, še posebej, ko govorimo o zunanji uporabi, je visoka mehanska trdnost. Kot vemo, gre za kompozitni material, v katerem cementni kamen povezuje kameni agregat in armaturo, zato je »trden kot skala«.
  • Obenem pa ga poleg njegove končne trdnosti odlikuje enostavno oblikovanje v proizvode oziroma konstrukcije poljubnih oblik in velikosti. Preden se posuši je namreč v relativno »tekočem« stanju, zato ga lahko po želji oblikujemo. Potreben je le primeren kalup oziroma ogrodje.
  • Vzporedno seveda lahko poudarimo odpornost betona na prisotnost vode in zraka ter seveda drugih vremenskih pojavov (sonce, sneg, veter). Ti mu praktično (vsaj nekaj let, če ne desetletij) ne morejo do živega. Še posebej dobrodošlo je to, da mu lahko s primernim vzdrževanjem precej podaljšujemo življenjsko dobo (redno čiščenje, kar onemogoča rast maha in drugega rastlinja, če v okolju, v katerem se pohištvo nahaja, obstaja ta nevarnost).
  • Še ena od zanimivih prednosti je relativno nizka cena.
  • Nikakor ni zanemarljivo to, da vam v lokalni betonarni postrežejo z lokalnimi »surovinami«. To se odraža v tem, da sta energetski vložek in ogljični odtis pri proizvodnji betona nižja v primerjavi z drugimi materiali.
  • Kombiniramo ga lahko z drugimi materiali, še posebej dobro se obnese les ali kovina.

Z le nekaj domišljije ali dodatkov lahko betonsko pohištvo izgleda vrhunsko in zelo dodelano. Lahko je tudi udobno za uporabo. Doda utrip modernega, a hkrati robustnega. Je izjemno estetski.

Z betonom lahko postavite oziroma ga oblikujete v praktično vse. Od bolj tradicionalnih kaminov ali žarov, pa do vrtne garniture, kaminov in manjših dodatkov – okvirjev za slike, svečnikov, hišic za ptice in podobno. Kaj menite, vam je všeč?

Povzeto po: https://teakwarehouse.com/about-concrete-outdoor-furniture/; https://insajder.com/magazin/vrtno-pohistvo-iz-betona-lahko-izgleda-vrhunsko-estetsko

Prejšnji članekKredna barva – odlična okolju prijazna in dobro prekrivna barvna rešitev za vsakega mojstra
Naslednji članekTudi v Sloveniji prvi potrjen primer virusa rjave grbančavosti
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.