A veste, kako se na naraven način znebite plevela med ploščicami?

Green leaves of a plant grow from a crack in a tile, macro photo
Foto: Vera Aksionava iz iStock

Nekateri pleveli so tako iznajdljivi in ​​odporni, da ‘izbruhnejo’ celo med ploščicami na terasi. Če jih pustite, da ‘živijo svoje življenje’, se lahko tako razmnožijo, da vam ploščice začnejo pokati. Za rešitev te težave obstajajo naravne rešitve v obliki kisa, soli, koruznega zdroba, sode bikarbone… Ne glede na to, za katero metodo se boste odločili, najprej z roko izvlecite čim več plevela. Kako se znebiti plevela med ploščicami na naraven način.

Alkoholni kis in sol

Upoštevajte, da gresta sol in kis v zemljo ter lahko sabotirata rast rastlin, ki jih želite gojiti na vrtu, zato to metodo uporabite na mestih, kjer je samo plevel, ki se ga želite znebiti. Če namreč po nesreči poškropite rastline, ki so v bližini plevelov, jih boste tudi uničili, zato je na takih delih vrta plevel bolje izpuliti kar z rokami. Ne pozabite odstraniti tudi korenine.

Alkoholni kis je poceni in naraven uničevalec plevela. Z njim nekaj dni zapored poškropite plevel. Zelo hitro se bo začel sušiti. Občasno ponovite postopek, ko vidite, da je spet pokukal ven. Postopek s soljo je podoben kot s kisom, le da v tem primeru zmešate sol in vodo v razmerju 1:3.

Koruzni zdrob ali soda bikarbona

Koruzna moka pomaga zmanjšati vdor plevela okoli ploščic. Potresemo jo med ploščice, na mesta, kjer se lahko pojavi plevel. Če se odločite za uporabo sode bikarbone, ploščice najprej polijte z vodo in nato potresite sodo bikarbono. Trik pomaga tudi kot dobra preventiva, da se plevel sploh ne pojavi med ploščicami.

Jabolčni kis in grenka sol

Zelo je preprosto. V plastenko z razpršilom dajte jabolčni kis in žlico grenke soli Epsom. Dobro pretresite in popršite rastline, ki se jih želite znebiti. Trik pomaga pri plevelu, ki raste med ploščicami na dvorišču, pa tudi pri tistem, ki raste na vašem vrtu. Ker gre za naravni pripravek, je treba postopek večkrat ponoviti.

Pomagajo tudi stari časopisi

V boju proti plevelu na zelenjavnem vrtu so v pomoč časopisi. Razporedite jih po rastlinah in preprečili boste rast plevela. Ko okoli rastline položite časopisne liste, jih utrdite tako, da stresete nekaj komposta, slame, drevesnega lubja, kamenčkov …

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članek“Posmrtno življenje” s tehnologijo umetne inteligence postaja realnost
Naslednji članekPreurejanje avtomobilov v mikro kamperje: Kateri modeli so najbolj primerni?
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.