Teden mobilnosti prikazuje mobilnost Slovenije

The whole family is driving for the weekend. Mom and Dad with their daughter and a Labrador dog are sitting in the car. Leisure, travel, tourism.
Photo by Valerii Apetroaiei on iStock

Med 16. in 22. septembrom bo potekal že 21. evropski teden mobilnosti – ETM. Letos poudarja pomen dobro povezanih skupnosti za dvig kakovosti bivanja, posebno pozornost pa tokrat namenja mladim. Kar 96 slovenskih občin bo pod sloganom »Trajnostno povezani« posameznike spodbujalo k odločitvi za trajnostno mobilnost: k hoji ter uporabi kolesa in javnega prevoza. In kako mobilna je Slovenija?

Mobilnost v Sloveniji kaže na to, da smo Slovenci mobilni

Skoraj 70 % vseh poti Slovenci opravimo z avtomobilom in v dveh tretjinah osebnih vozil se vozi le ena oseba. Povrhu več kot 50 % voženj z avtomobilom opravimo na razdalji, krajši od dveh kilometrov. To je razdalja, ki bi jo lahko opravili peš ali s kolesom, prispevali k manjši gneči in zmanjšanju emisij iz prometa ter bili deležni pozitivnega vpliva tako na naše zdravje kot počutje. Zato si zjutraj, preden se odpravimo od doma, ponovimo izrek: »Za manj kot dva (kilometra) je avto doma.«

21. Evropski teden mobilnosti v Sloveniji

»Gradnja kolesarskih stez, rumenih pasov za javni potniški promet in vzpostavitve novih železniških povezav so le nekateri od ukrepov, ki trajnostno mobilnost delajo dostopnejšo za vse ter imajo za skupnost velik pomen. Projekti, kot je ETM, vztrajno dvigujejo zavedanje o pomenu aktivne mobilnosti,« je ob tednu, posvečenem trajnostni mobilnosti, dejal minister za infrastrukturo mag. Bojan Kumer.

Med 16. in 22. septembrom bodo občine tako prebivalce kot obiskovalce povabile k udeležbi v raznovrstnih aktivnostih: organizirani bodo na primer kolesarski izleti, brezplačne popravljalnice koles, Dan brez avtomobila in Park(irni) dan, ponekod bodo razdaljo označevali celo Peš kažipoti. Vrtci in šole bodo najmlajše k hoji spodbujali z igrama Beli zajček in Kokoška Rozi, nekatere učence pa bosta do šole pospremila Pešbus in Bicivlak.

Evropski teden mobilnosti 2022
Evropski teden mobilnosti 2022 Photo by on teden mobilnosti

Občine bodo predstavile tudi nove pridobitve, na primer izboljšave kolesarske infrastrukture, k sodelovanju pri načrtovanju pa bodo povabile tudi občane. Aktivnosti ETM se bodo marsikje prepletale z evropskim letom mladih, programi delavnic in dogodkov po vsej Sloveniji pa so na enem mestu zbrani na spletni strani tedna mobilnosti.

»Najrazličnejši kazalniki so si enotni: dobra dostopnost do dobrin in storitev z različnimi oblikami trajnostne mobilnosti pomembno dviguje kakovost bivanja. Ponosni smo na rekordno udeležbo 21. ETM, ki kaže na dvig zavedanja o pomenu trajnostnih potovalnih navad in čistega okolja,« je poudarila mag. Polona Demšar Mitrovič, koordinatorka ETM na Ministrstvu za infrastrukturo.

Kaj pomeni sporočilo »Trajnostno povezani«?

Pobuda Evropskega tedna mobilnosti si prizadeva zmanjšati avtomobilski promet na fosilna goriva in spodbuditi prebivalce k uporabi trajnostne mobilnosti – hoje, kolesa ali javnega prevoza.

Prav zato pobuda letos opozarja na pomen dobro povezanih skupnosti, saj je ta pogoj za uspešnost katerekoli občine in za visoko raven kakovosti našega bivanja v njej. O kakovosti življenja v neki občini tako vse bolj odločajo dobra dostopnost do dobrin in storitev, zagotovljena mobilnost za vse družbene skupine, dobre povezave ter raznovrstnost alternativ osebnemu motornemu prometu.

Evropski teden mobilnosti 2022

VIRteden mobilnosti
Prejšnji članekČistilna naprava AQUAREG – NANOFIX
Naslednji članekČrna streha: elegantna, klasična in odporna proti neurjem

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.