Ugotovite, ali so jabolka škropljena: uporabite trik izkušenih gospodinj, ki odstrani vse strupe

Box filled with fresh natural bio organic red yellow coloured apples placed on counter in local food market. Close-up.
Foto: epifan_vn iz iStock

Ljudje, ki živijo v mestih, običajno nimajo možnosti, da bi si priskrbeli neškropljena jabolka. Po drugi strani pa so jabolka, ki jih kupujemo v trgovinah, pogosto prekrita s plastjo voska. Proizvajalci to počnejo zato, da bi sadje ostalo dlje časa uporabno, vendar je veliko ljudi presenečenih nad količino voska na jabolkih, še posebej, ker večina sploh ni seznanjena s to metodo shranjevanja sadja.

Če želite preveriti, kakšna so jabolka, ki jih kupujete, uporabite preprost trik. Čez nekaj jabolk prelijte vrelo vodo. Pustite jih nekaj časa stati – če so prekrita z voskom, se bo to pokazalo na njihovi površini v obliki belih madežev. Za odstranjevanje voska boste potrebovali sodo bikarbono, limonin sok in mlačno vodo. Sestavine zmešajte, nato v mešanico pomočite zobno ščetko in z njo dobro zdrgnite jabolka.

Po podatkih različnih raziskav (npr. EWG – Environmental Working Group v ZDA), so jabolka pogosto na seznamu sadežev z najvišjo vsebnostjo pesticidov, znanem kot “umazana dvanajsterica” (Dirty Dozen). Po škropljenju in pranju v tovarnah se jabolka pogosto obložijo z voskom (tudi naravnim karnauba voskom), da zadržijo vlago, podaljšajo svežino in izboljšajo izgled. A vosek lahko tudi ujame ostanke pesticidov.

Na ta način boste zanesljivo odstranili vse strupe in umazanijo, jabolka pa lahko brez skrbi jeste z olupkom, saj se prav v njem nahaja veliko vitaminov in mineralov.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.