»Treba jih zaobiti v širokem loku«: Turisti besni zaradi cen na hrvaški obali v predsezoni

Biograd na Moru, aerial above marina view with ships and yachts at pier in row. Old European architecture in summer port, travel destination on Adriatic Sea coast, Dalmatia region of Croatia
Foto: Flashvector iz iStock

Podaljšan vikend in visoke temperature so mnoge spodbudili k krajšemu oddihu na morju. Poleg domačih turistov so bili na Hrvaškem, natančneje v letovišču Biograd na moru, najštevilčnejši turisti iz Slovenije, pa tudi iz Nemčije, Češke, Srbije … Čeprav je sezona šele na začetku, so kavarne in restavracije že odprle vrata in razkrile tudi cene.

»Presenetili so nas. Tukaj je okoli 2000 gostov v kampu – tako v prikolicah kot v mobilnih hišicah. Odprli smo, a ne vemo, če bomo nadaljevali po ponedeljku. Ni ljudi, ki bi delali,« je povedala natakarica v eni izmed kavarn, piše srbski portal Mondo.

Cene bodo šele začele rasti

»Cene so za zdaj še enake kot lani, a zagotovo bodo v sezoni višje – vsaj za pol evra do evra. Glede na to, kakšne so cene v trgovinah, se še vedno splača kaj pojesti zunaj,« je dejala druga natakarica v restavraciji, ki je odprla že pred sezono.

Nekateri gostinski lokali se prenavljajo, delajo s polno paro. Postavljajo se nova strešna kritina, notranjost se ureja, da bo vse pripravljeno za goste. Cene so, kot poročajo hrvaški mediji, »znosne«.

Cena kepice sladoleda se giblje med 2 in 3,5 evra. Uštipci stanejo 5 evrov, lepinja v olju 4 evre. Klasične pice stanejo od 11 do 15 evrov, odvisno od vrste. Koktajli se gibljejo med 6 in 10 evrov, a se razlikujejo glede na lokal. Long Island Ice Tea stane 9 evrov, Campari spritz 7,5 evra.

»Na sami rivi sem za kavo z mlekom plačala manj kot v sosednji kavarni v Zagrebu – 1,80 evra, kar me je prijetno presenetilo. V lokalu, oddaljenem 200 metrov, pa stane 2,20. Coca-Cola stane okoli 3,50 evra, limonada 3 evre,« je povedala ženska iz Zagreba.

Trgovine in nakupovalni centri imajo večinoma enake cene kot v celinskem delu države. V manjših zasebnih trgovinah so cene nekoliko višje, kar je običajna praksa. Presenetljivo pa je, da v nekaterih kavarnah, kioskih in celo mesnicah ni mogoče plačevati s kartico.

Kaj pravijo ljudje?

»Kepica sladoleda za 2 do 2,50 evra vam ni pretirana cena? O kakovosti raje ne bi izgubljali besed. Tako je bolj ali manj pri vseh cenah in kakovosti gostinskih storitev. Je prava loterija, če naletiš na res kakovostno jed. Tudi če bi plačal v zlatu, ni zagotovila, da bo okusna,« piše v enem od komentarjev.

Podobno menijo tudi drugi. »Za malo denarja poletite na Malto ali v Grčijo in uživajte po normalnih cenah. Te pa raje zaobidite v širokem loku,« »Kakšne cene, večinoma nekakovostna hrana, prenatrpane plaže…«

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.