Živo oranžna velikonočna jajca na naraven način! Vse, kar potrebujete, imate že v kuhinji – skrivnost je v eni začimbi

Easter egg in the nest
Foto: izzzy71 iz iStock

Za barvanje velikonočnih jajc ne potrebujete nobene kemije niti kupljenih barv iz vrečk. Najlepše odtenke lahko dobite s pomočjo sestavin, ki jih zagotovo že imate v kuhinji. Gospodinjam običajno predstavlja težavo doseči živahno oranžno barvo, skrivnost pa se skriva v eni začimbi – kurkumi.

Kuhajte čebulne olupke in kurkumo 30 minut. Precedite, dodajte kis in v to tekočino potopite kuhana jajca. Za intenzivno oranžno barvo pustite jajca v barvi nekaj ur ali čez noč v hladilniku.

Sestavine

  • 2–3 žlice blage ali sladke mlete paprike

  • 500 ml vode

  • 1 žlica kisa

Priprava

Zmešajte papriko z vodo in kuhajte 15 minut. Precedite, dodajte kis in v mešanico potopite jajca. Dobite topel, živahno oranžen odtenek, še posebej, če uporabite svetla jajca. Da bo barva čim lepša, jajca predhodno pobelite ali kupite bela jajca. Ko so velikonočna jajca pobarvana in dobro suha, jih premažite z oljem za čudovit sijaj.

Kurkuma je svetlo rumena začimba, ki izvira iz jugovzhodne Azije in je tesno povezana z ingverjem. Najpogosteje jo uporabljajo v indijski kuhinji, kjer je ključna sestavina karijev, znana pa je tudi po svojih zdravilnih lastnostih. Njena aktivna sestavina, kurkumin, ima močne protivnetne in antioksidativne učinke, zaradi česar jo pogosto uporabljajo v tradicionalni ajurvedski in kitajski medicini. Kurkuma se ne uporablja le kot začimba, ampak tudi kot naravno barvilo za hrano, tkanine in celo velikonočna jajca. Zanimivo je, da se barva kurkume spremeni glede na pH – v stiku z alkalnimi snovmi lahko postane rdečkasta. Prav zaradi močne barve je kurkuma priljubljena tudi v domači kozmetiki, kjer jo uporabljajo za maske za obraz in kot naravni osvežilec polti.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.