
Vinogradniki: Veste, kam z okuženimi trsi z zlato trsno rumenico? Letos je spet prišlo do porasta pojava zlate trsne rumenice, še posebej na severovzhodu in jugovzhodu države.
Zaradi pomanjkljivega izvajanja predpisanih ukrepov Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin poziva vinogradnike, da čimprej odstranijo trse s simptomi.
Ali so za širjenje krivi vinogradniki? Nekateri da
Veliko vinogradnikov ne odstranjuje pravočasno okuženih trsov, ampak jih puščajo za odstranjevanje šele po trgatvi. Prav tako nepravilno odstranjujejo okužene trse, saj odstranjujejo le okužen del z vidnimi bolezenskimi znamenji, ostali del trte pa pustijo. Po poseku okužene trte ne premazujejo preostanka trsa s herbicidom za preprečevanje obraščanja trte oziroma sproti ne odstranjujejo novih poganjkov.
Največji problem pa predstavljajo lastniki vinogradov, ki sploh ne odstranjujejo okuženih trsov ali se temu ukrepu upirajo.

Ko je trta enkrat okužena, je treba odstraniti cel trs, saj je preostali del še vedno kužen, tudi če še ne kaže bolezenskih znamenj. Za to bolezen je značilno, da se bolezenska znamenja pokažejo šele naslednje leto po okužbi ali celo kasneje.
Škržatek ni navzoč samo v vinogradih, ampak tudi v okolici na gostiteljskih rastlinah, zato le škropljenje v vinogradih brez sprotnega odstranjevanja okuženih trsov ni dovolj za zatiranje zlate trsne rumenice. Ameriški škržatek je v septembru še vedno aktiven in se prehranjuje na listih trte in s sesanjem na okuženih trtah oziroma njenih delih sprejme fitoplazmo ter jo prenaša na zdrave trte.
Zaradi hude vročine situacija še težja
Spomnimo, dolgotrajna vročina v letošnjem juniju je bila zelo stresna za trto, kar se odrazilo v zgodnejšem in intenzivnejšem pojavljanju bolezenskih znamenj zlate trsne rumenice. Vendar Uprava na terenu ugotavlja tudi pomanjkljivo izvajanje predpisanih ukrepov, zlasti glede odstranjevanja okuženih trsov.
SEO urednik