Zelo je strupeno, a skoraj vsakdo to hrani v hladilniku: ne veste, kaj vse se lahko zgodi

Man opening door of retro refrigerator freezer.
Foto: M-Production iz iStock

Ste vedeli, da so v vašem hladilniku lahko (in verjetno so) zelo nevarne stvari? Veste, katere so? Če niste prepričani, preberite naslednje besedilo. Posode za shranjevanje hrane, embalaža za ostanke hrane in druge posode za shranjevanje pridejo prav, kadar želite ohraniti svežino hrane. A tisto, kar uporabljate, lahko vsebuje najbolj strupeno snov v vašem hladilniku – bisfenol A.

Side view of mature female with short hair standing in front of opened refrigerator at home with puzzled pensive facial expression, thinking of cooking breakfast, looking for ingredients
Foto: shurkin_son iz iStock

Ta kemikalija je znana kot BPA. Podjetja so jo začela uporabljati že v 60. letih prejšnjega stoletja pri proizvodnji plastičnih materialov. Eden bolj znanih izdelkov je Tupperware, ki izdeluje plastenke za vodo in druge plastične predmete. Uporablja se tudi za premazovanje notranjosti kovinskih izdelkov, kot so konzerve za hrano, pokrovčki steklenic in vodovodne cevi, navaja klinika Mayo.

Kaj se torej zgodi?

Ko hrana pride v stik s plastiko, kovino ali drugimi materiali, obstaja možnost, da bo absorbira del kemikalije BPA. Čeprav Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) preverja hrano pred prodajo, navajajo, da je majhna količina BPA varna za uživanje. Vendar pa je FDA v letih 2012 in 2013 spremenila predpise glede uporabe polikarbonatnih smol na osnovi BPA v določenih plastičnih izdelkih. To vključuje otroške stekleničke, lončke za učenje pitja, mlečne formule in drugo embalažo za otroško hrano. A spremembe niso bile uvedene zaradi varnosti.

Spremembe so bile uvedene, ker je bila ta uporaba ‘trajno in popolnoma opuščena’, navaja FDA. Če so nerojeni otroci, dojenčki in majhni otroci izpostavljeni BPA, lahko to vpliva na razvoj prostate in možganov, piše klinika Mayo. Raziskave pa kažejo, da bi lahko obstajala povezava med zaužitjem BPA in povišanim krvnim tlakom pri odraslih.

Woman taking plastic bag with frozen tomatoes from refrigerator, closeup
Foto: Liudmila Chernetska iz iStock

Zdravniki s Harvarda priporočajo previdnost pri zaužitju te kemikalije in svetujejo, da raje uživate svežo hrano namesto konzervirane. Prav tako kupujte plastenke in posode za hrano brez BPA.

Obstajajo tudi drugi materiali brez strupenih snovi

Izogibajte se segrevanju plastike v mikrovalovni pečici ali pranju v pomivalnem stroju, saj se plastika s toploto lahko razgradi in omogoči, da BPA preide v hrano, opozarja klinika Mayo.

Poleg tega obstajajo tudi drugi materiali brez strupenih snovi, kot so steklo, nerjaveče jeklo in porcelan, piše Eat This, povzema pa N1.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.