Naučite se prepoznati okusen paradižnik: ena podrobnost razkriva, ali je zrel, sočen in polnega okusa

Beautiful red ripe tomatoes grown in a greenhouse.
Foto: Esin Deniz iz iStock

Če ste se kdaj vrnili domov s paradižnikom, ki je na zunaj bleščeč, znotraj pa trd, brez okusa ali prezrel, potem veste, da videz pogosto vara. Zato je pomembno, da se naučimo prepoznati zrel, sočen in okusen paradižnik. Tukaj je nekaj zanesljivih nasvetov, ki vam bodo pomagali, da boste vsakič izbrali popoln paradižnik.

Barva mora biti globoka in enakomerna

Zrel paradižnik ima izrazito barvo, brez bledih ali zelenih lis. Rdeči paradižnik naj bo bogato rdeč, medtem ko morajo imeti tudi druge sorte polno, enakomerno barvo. Zeleni madeži okoli peclja so znak, da še ni popolnoma dozorel.

Vonj je ključ do okusa

Približajte paradižnik nosu, še posebej del okoli peclja. Če ima bogat, značilen vonj – rahlo zemeljski in sladek – ste na dobri poti. Če nima nobenega vonja, je bil najverjetneje prezgodaj obran ali pa je predolgo skladiščen.

Ne pretrd in ne premehak

Rahlo pritisnite paradižnik s konicami prstov. Moral bi biti čvrst, a naj pod pritiskom rahlo popusti. Če je trd kot kamen – še ni zrel. Če je premehak in se pod prsti začne pogrezati – je prezrel in morda že v razpadanju.

Pecelj pove veliko o svežini

Če ima paradižnik še vedno pecelj, si oglejte njegov videz. Zelen in elastičen pecelj pomeni, da je bil paradižnik nedavno obran. Suh in naguban pecelj kaže na starost ploda.

Teža razkriva sočnost

Vzemite paradižnik v roko. Če je občutno težji, kot je videti, je verjetno poln soka in okusa. Lahek paradižnik je lahko suh, votel ali nezrel.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.