Če boste to počeli enkrat na mesec, bo vaš pralni stroj deloval bolje

Part of dishwasher filter in male hand, cleaning service of home appliance dish washing machine inside,
Foto: pashapixel iz iStock

Pomivalni stroji niso imuni na umazanijo. Sčasoma se lahko delci hrane, maščoba, ostanki mila in usedline trde vode naberejo v skritih delih vašega pomivalnega stroja. To je zlasti pogosto okoli filtrov, razpršilnih ročic in tesnil vrat. Če teh usedlin ne nadzorujete, lahko povzročijo neprijetne vonjave, zmanjšajo učinkovitost čiščenja in povzročijo rast plesni ali bakterij.

Za učinkovito in higiensko delovanje pomivalnega stroja je redno čiščenje bistvenega pomena. In ja, tudi če stroj ni vidno umazan.

Očistite pomivalni stroj

Za večino gospodinjstev je idealno temeljito čiščenje enkrat na mesec. To ne pomeni le brisanja vrat ali njihovega praznjenja z vročo vodo. Popolno čiščenje vključuje preverjanje in izpiranje filtra, brisanje tesnil in robov ter zagon cikla čiščenja brez posode z uporabo belega kisa, sode bikarbone ali tablete za čiščenje pomivalnega stroja.

Najprej odstranite in sperite filter (običajno se nahaja na dnu stroja). Tam se nabirajo ostanki hrane, ki lahko povzročijo neprijetne vonjave ali zamašitve. Nato preglejte razpršilne ročice in odstranite morebitne vidne delce hrane ali mineralne obloge.

Notranje robove vrat, gumijasta tesnila in predal za detergent obrišite z vlažno krpo in malo blage milnice ali kisa.

Woman making gestures of bad smell when opening her automatic dishwasher. Young girl with a face of disgust and holding her nose at the malfunction of one of her appliances.
Foto: Jorge Aguado Martin iz iStock

Nato zaženite cikel vročega pomivanja s praznim pomivalnim strojem. V posodo, primerno za pomivanje v pomivalnem stroju, na zgornji rešetki nalijte skodelico belega kisa in zaženite običajen cikel. Za dodatno svežino lahko po dnu kadi potresete skodelico sode bikarbone in zaženete kratek cikel vročega izpiranja.

Če imate doma trdo vodo, boste morda želeli pomivalni stroj čistiti pogosteje, načeloma vsaka dva do tri tedne, da preprečite vpliv vodnega kamna na delovanje. Prav tako lahko pogostejše čiščenje podaljša njegovo življenjsko dobo in ohrani posodo vedno brezhibno čisto.

Žiga Kastelic

SEO urednik

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.