Ali je meso pred kuhanjem res treba oprati? Tukaj je končni odgovor …

Meat is being washed
Foto: Ban Yue Rong iz iStock

Mnogi ljudje se držijo neke nepisane navade in pred kuhanjem vedno spero meso pod tekočo vodo. Vprašanje je, ali je to sploh potrebno. Meso lahko vsebuje različne bakterije in viruse, zato ga ljudje pogosto izperejo. V nekaterih kulturah uporabljajo celo kisline, kot so limonin sok ali kis.

Različne študije in laboratorijski testi so pokazali, da pranje surovega mesa s pitno vodo ni učinkovito pri odstranjevanju bakterij. Pravzaprav lahko povzroči več škode kot koristi, saj se patogeni širijo po kuhinjskih površinah in drugih živilih. Pranje z močnejšo kislino, kot sta limonin sok ali beli kis, lahko nekoliko zmanjša število bakterij, zato bi bilo morda smiselno preizkusiti ta pristop, če ga še ne izvajate, svetuje Healthline.

Kaj je priporočljivo namesto pranja?

  • Priročnejše je meso ‘razpakovati’ in pripraviti na ločenih površinah oziroma deskah, ne prati.

  • Roke temeljito umijte po vsakem stikom s surovim mesom. To je najbolj učinkovita obramba pred širjenjem bakterij.

  • Očistite in razkužujte delovne površine, kuhinjski pult, deske, pomivalno korito in pripomočke po pripravi surovega mesa.

  • Specite meso do ustrezne notranje temperature, da se patogeni uničijo (npr. piščanec na vsaj 74 °C; steak na vsaj 63 °C / 145 °F).

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.