Največje napake, ki jih delate pri barvanju jajc! Triki izkušenih gospodinj, da se barva bolje prime

Brown Easter eggs dyed with onion peels with spring flowers
Foto: Madeleine_Steinbach iz iStock

Ne glede na to, ali barvate jajca z naravnimi tehnikami v čebulnih olupkih, z začimbami ali z uporabo kupljenih barv, se lahko kljub vsemu vašemu trudu zgodi, da rezultat ne bo tak, kot ste si želeli. Zato se držite teh pravil in ne boste imeli težav – namesto tega boste dobili najlepša velikonočna jajca, ki vam jih bo morda celo žal razbiti.

1Pretemna jajca

Prva napaka, ki jo ljudje pogosto naredijo, je že pri samem nakupu jajc. Ne smete kupiti pretemnih jajc. Če želite svetlejše in izrazitejše barve, kupite bela jajca ali pa uporabite trik s kisom, da jih pobelite.

2Dajanje jajc v vrelo vodo

Če hladno jajce daste v vrelo vodo, je skoraj zagotovo, da bo počila lupina in boste imeli manj jajc, kot ste načrtovali. Če gre za manjšo razpoko, jo morda lahko prikrijete pri dekoraciji, vendar večje razpoke običajno pomenijo, da jajce zavržemo.

3Barva se slabo prime

Woman making dyed Easter eggs painted with natural dye onion on wooden background. Process of dyeing eggs with natural paints for Easter. Natural ecological staining with food coloring. Top view.
Foto: NelliSyr iz iStock

Če sledite navodilom na vrečkah barv ali nasvetom za naravno barvanje, lahko rezultat včasih prinese razočaranje. Jajca ne dobijo živih barv, ampak izgledajo, kot da imajo le lahek premaz. Ne držite se strogo navodil. Bolj ko prašek raztopite v vodi, intenzivnejša bo barva. Najbolje je, da naredite pasto, v katero potopite jajca in jih pustite nekaj časa stati.

4Uporabljajte starejša jajca

Ker se velikonočna jajca običajno trdo skuhajo in barvajo, je najbolje uporabiti starejša jajca. Sveža jajca se po barvanju težko lupijo, kar je lahko precej nadležno. Kupite jajca vsaj en teden pred barvanjem in jih hranite v škatli v hladilniku.

5Neenakomerna barva jajc

Včasih se po tem, ko jajca vzamete iz barvne vode, pokaže, da se je barva na enem delu bolj prijela kot na drugem. Čeprav jih lahko vedno obrnete tako, da bo lepa stran vidna, se tej napaki lahko izognete z enostavnim pranjem jajc po kuhanju. Jajca niso vedno popolnoma čista – na njih so lahko sledi umazanije ali usedlin. Na teh mestih bo lupina dobila drugačno barvo.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek