Vzdrževanje domačih (vrtnih) bazenov

Poleti, ko temperature dosežejo najvišje številke, so domači bazeni, ki jih večina postavi na vrt oziroma v bližine svoje nepremičnine, izjemno priljubljeni. Gre za napihljive ali montažne bazene, katerih namestitev je enostavna, hkrati pa ne zahtevajo nobenih gradbenih posegov. Poleg tega je cena takšnih bazenov postala že povsem dostopna, sploh ko govorimo o manjših, napihljivih otroških bazenih. Da ohranite kakovost vode in same postavitve, morate biti pozorni na naslednje stvari.

Pred namestitvijo

Da bo, sicer enostavna in hitra namestitev, potekala brez težav, je treba najprej poskrbeti za ravno podlago, na kateri bo bazen stal. Najprimernejša je betonska podlaga, pa tudi ravna travnata površina (s katere je seveda treba odstraniti nečistoče, ki bi bazen lahko poškodovale). Če podlaga ni ravna in bazen stoji postrani, ga je potrebno uravnati. To je nujno opravilo, sploh preden v bazen natočite vodo.

Namestitev

Različni bazeni zahtevajo različne postopke montaže, vsak pa vključuje navodila, ki jih sledno upoštevajte, saj se boste tako izognili napakah, ki bi lahko bazen uničile ali skrajšale njegovo življenjsko dobo. Bazen obrnite tako, da prostor za filtracijo vode z vso napeljavo ne bo motil brezskrbne uporabe. Poleg tega boste morali za delovanje črpalke uporabiti električni kabel. Najbolj optimalno je, da ga zakopljete v tla, kjer ne bo nevaren niti ne bo motil kopalcev.

Polnjenje vode

Napihljivi bazeni, namenjeni manjših otrokom vsebujejo manjše količine vode (10 do 20 centimetrov), zato je priporočljivo, da takšne bazene po uporabi takoj izpraznite. Nikakor pa otrok, četudi je gladina vode nizka, ne puščajte brez nadzora.

Večji bazeni zahtevajo večje, več tisoč litrske količine vode, zato seveda takšnega bazena ni smiselno polniti in prazniti več kot enkrat na sezono. Na začetku slednje ga pripravite za uporabo, tekom uporabe pa skrbite za kakovost vode.

Vzdrževanje kakovosti vode in bazena

Mehansko čiščenje

Mehansko čiščenje in vzdrževanje je najbolj osnovna oblika vzdrževanja. Kaj je treba storiti?

  • Čiščenje površine vode z mrežo, ki je napeta na koncu daljše palice, je najbolj osnovno opravilo. Na tak način lahko odstranite listje, žuželke ali druge večje nečistoče. Da v času neuporabe bazena nabiranje tovrstne umazanije v največji meri preprečite, je najbolj priporočljivo, da ga prekrijete s pokrivalom. Poleg tega je priporočljivo, da bazen stoji čimbolj na odprtem in ne denimo pod drevesom.
  • Z rednim čiščenjem površine vode boste poskrbeli tudi za manj usedanja umazanije na dnu bazena. Vendar je za rešitev te težave vseeno priporočljivo redno (vsakodnevno ali vsaj po dolgi neuporabi) sesanje dna s posebnim sesalnikom, ki je navadno povezan s filtrom. Tako preprečite tudi kalnost vode med uporabo.
  • Brez rednega filtriranja seveda ne bo šlo, saj s tem ohranjamo bistrost vode. Filtrirni sistemi so navadno že del paketa ob nakupu. Sestavljeni so iz napeljave, ki vodo iz bazena skozi tako imenovani skimmer preusmeri v čistilnik, očiščeno vodo pa vrne v bazen. Učinkovitost sistema je odvisna tako od vrste filtra kot od moči črpalke, ki bi morala biti prilagojena velikosti bazena oziroma količini vode v njem. Celotna količina vode v bazenu naj bi se prefiltrirala vsaj vsakih šest ur. Filtriranje je treba prilagoditi tudi številu kopalcev in vremenskim razmeram. Zato razmislite, če je za vaše potrebe smiseln nakup zmogljivejše črpalke in filtra.

Kemijsko čiščenje

Poleg mehanskega je v bazenih nujno tudi kemijsko čiščenje oziroma vzdrževanje. Nujno je predvsem za preprečevanje razmnoževanja bakterij in glivic, ki so pri poletnih temperaturah običajne. Kako se tega lotiti?

  • Rešitev je kloriranje, pri čemer se uporablja organski klor v obliki granulata ali tablet, doziranje poteka v skladu z navodili proizvajalca. V bazenski vodi bi moralo biti klora od 0,5 do 1,0 mg/liter. Če bazen uporablja veliko ljudi, ali ob začetku sezone, če ste pustili vodo v bazenu čez zimo, je treba poskrbeti za tako imenovane klorne šoke, ko v vodo spustimo več kot 2 mg klora na liter vode. To je najbolje storiti zvečer, približno vsakih štirinajst dni. Če je klora v vodi preveč, draži kožo in sluznice kopalcev ter povzroča rjavenje kovinskih delov bazenskega ogrodja. Če ga je premalo, se bakterije in alge prekomerno razmnožujejo.

pH vode

Da bi preverili, če je voda za kopanje varna in primerna, ni dovolj, da se zanašamo na svoj občutek. Kakovost vode preverite z meritvijo pH vrednosti. Kakovostna voda ima nevtralen pH, le za odtenek se lahko nagne proti bazičnosti (od 7,0 do 7,4).

Če je pH previsok, dezinfekcijska sredstva niso dovolj učinkovita, začne se nalagati vodni kamen (njegovi delčki lahko povzročijo kalnost oziroma mlečnost vode), poveča se možnost za draženje kože in oči. Pri prenizki vrednosti pH se tvori sluz, ki prav tako negativno vpliva na kožo, voda začne zaudarjati in povzročati korozijo kovinskih delov ogrodja.

Analizo vrednosti pH in deleža kisika ter klora v vodi boste najbolj preprosto preverili z analizatorji, ki jih običajno sestavljajo ampule, v katere natočite vodo, in posebne tabletke z reagentom za pH, kisik ali klor. V kompletu so tudi navodila in pojasnila, kaj pomenijo izmerjeni rezultati.

Uživajte v kopanju! ?‍♀️?

VIRZPS
Prejšnji članekFord predstavil brutalnega električnega Mustanga
Naslednji članekKako izdelati visoko gredo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.