Cilji EU: več obnovljivih virov energije, boljša energijska učinkovitost

0

Evropski parlament je sprejel nove cilje Unije za uporabo obnovljivih virov energije in izboljšanje energijske učinkovitosti.

Po novih pravilih, o katerih so se dogovorili Evropski parlament in nacionalne vlade, bomo morali leta 2030 v Uniji vsaj 32 % porabljene energije proizvesti iz obnovljivih virov, kot sta sonce ali veter. Države EU bodo morale tudi poskrbeti, da bo vsaj 14 % goriva v prometu iz obnovljivih virov.

Španski poslanec iz politične skupine S&D José Blanco López, ki je pristojen za usklajevanje načrtov v Evropskem parlamentu, je povedal: „Želimo brezogljično gospodarstvo do leta 2050. To je korak, da bomo lahko spoštovali Pariški sporazum o podnebnih spremembah, zmanjšali emisije in bili kos izzivom, s katerimi se sooča človeštvo.“

EU je tudi sklenila, da bo do leta 2030 povečala svojo energijsko učinkovitost za 32,5 % in poskrbela, da bodo gospodinjstva lažje pridobivala, shranjevala in uporabljala lastno zeleno energijo.

Posamezniki in podjetja bodo z novimi pravili prihranili denar in hkrati zmanjšali tudi škodljive izpuste ogljikovega dioksida. Poslanci Evropskega parlamenta so 13. novembra potrdili zakonodajo o čisti energiji. Preden bo lahko začela veljati, pa jo mora odobriti še Svet.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši svoj komentar
Prosim vpiši ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.